Linkuri accesibilitate

Lavrov: Rusia nu va întrerupe operațiunea militară din Ucraina pentru următoarele runde de negocieri


Ministrul rus de externe Serghei Lavrov, imagine de arhivă.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov, imagine de arhivă.

Rusia nu va întrerupe operațiunea militară din Ucraina pentru următoarele runde de negocieri de pace, a declarat luni ministrul rus de externe Serghei Lavrov, citat de Reuters.

Oficialii ruși se plâng că negocierile de pace decurg foarte greu și spun Occidentul că le-ar „sabota” prin faptul că acuză Rusia de crime de război pe care Moscova le neagă consecvent.

Într-un interviu acordat televiziunii ruse de stat, Lavrov a spus că nu vede niciun motiv să nu continue discuțiile cu Ucraina, dar a insistat că Moscova nu își va opri operațiunea militară.

Lavrov a reamintit că președintele Vladimir Putin a ordonat suspendarea acțiunilor militare în timpul primei runde de negocieri, încă la sfârșitul lunii februarie. De atunci, a continuat Lavrov, poziția Moscovei s-a schimbat.

„După ce ne-am convins că ucrainenii nu aveau de gând să răspundă cu un gest similar, am decis ca pe perioada următoarelor runde de discuții să nu mai fie pauze (în acțiunea militară), și asta până se ajunge la un acord final”, a spus Lavrov.

Lavrov a acuzat săptămâna trecută Kievul că a prezentat Moscovei un proiect de acord de pace „inacceptabil”, care ar fi fost foarte diferit de cele convenite deja. Kievul a respins atunci criticile lui Lavrov, afirmând că sunt fie o încercare de a submina poziția Ucrainei în negocieri, fie o tentativă de a distrage atenția de la acuzațiile de crime de război aduse trupelor ruse.

În interviul difuzat luni, Lavrov a mai spus că apelurile șefului diplomației europene Josep Borrell ca Uniunea Europeană să continue să înarmeze Kievul au marcat o „întorsătură foarte serioasă” în politica europeană.

XS
SM
MD
LG