Linkuri accesibilitate

Avertisment american: Indeciziile față de atrocitățile rușilor nu vor fi uitate și nici iertate


Janet Yellen, Ministrul american de finanțe
Janet Yellen, Ministrul american de finanțe

Ministrul american de finanțe, Janet Yellen a spus că țările care mențin relații cu Rusia se expus la izolare. În condițiile în care războiul din Ucraina continuă, Statele Unite cer Chinei să nu acorde ajutor substanțial rușilor și altor state, în special India, să adopte o poziție mai dură față de Moscova.

Avertisment american: Indecizia față de atrocitățile rușilor nu va fi uitată și nici iertată
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:17 0:00
Link direct

Într-o alocuțiune rostită cu o săptămână înainte de reuniunile Fondului Monetar Internațional și Băncii Mondiale, Yellen a spus că indecizia cu privire la răspunsul față de atrocitățile comise de ruși în Ucraina, slăbește sistemul financiar internațional. Ea a ținut să le spună celor care sunt în expectativă, încercând să vadă dacă pot profita de pe urma sancțiunilor împotriva Rusiei că coaliția internațională care a impus aceste sancțiuni nu va rămâne indiferentă față de acțiunile celor care le subminează.

O referire specială a fost făcută la China, ministrul spunând că Statele Unite și aliații lor consideră dificil să continue să separe interesele economice de cele de securitate. China menține relații comerciale cu Rusia, dar până acum firme și bănci din China nu au ajutat Rusia să evite sancțiunile. Chiar dacă Janet Yelen nu a numit alte țări vizate, se știe că administrația Biden și-a intensificat presiunile asupra Indiei, un aliat important al Americii care până acum s-a menținut neutru în conflictul dintre Rusia și Ucraina.

Casa Albă a informat că președintele Biden i-a cerut premierului Indiei, Narendra Modi să nu accelereze achizițiile de petrol din Rusia. Brian Deese, directorul Consiliului pentru Economia Națională la Casa Albă a spus că guvernul Indiei va suporta consecințe dacă întărește alinierea strategică cu Rusia. Un grup de membrii în Congres a cerut Casei Albe să adopte o atitudine mai dură față de Arabia Saudită după ce aceasta a refuzat să conlucreze cu Statele Unite, în legătura cu invadarea Ucrainei de către Rusia.

Yellen a mai spus că războiul din Ucraina solicită reevaluarea unor acorduri și instituții financiare și diversificarea surselor de aprovizionare. Ea a arătat că dependența Europei de petrol și gaze din Rusia prezintă dificultăți în încercarea de a slăbi economia rusă, fără ca aceasta să lovească puternic în economiile occidentale.

XS
SM
MD
LG