Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: R. Moldova trebuie să transmită mesajul că va opune rezistență în cazul unei agresiuni rusești


Un soldat și o femeie trec prin fața sediului de la Tiraspol al Grupului Operativ de Trupe Ruse
Un soldat și o femeie trec prin fața sediului de la Tiraspol al Grupului Operativ de Trupe Ruse

Analistul politic Igor Boțan, directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă (ADEPT), crede că autoritățile de la Chișinău ar trebui să transmită un mesaj limpede că Republica Moldova va opune rezistență militară în cazul unei agresiuni rusești. Boțan a vorbit Europei Libere într-un interviu săptămânal, după ce doi oficiali ruși au făcut declarații contradictorii despre planuri militare ale Rusiei în Ucraina și regiunea transnistreană.

Interviu cu analistul Igor Boțan, ADEPT
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:19:24 0:00

„Dacă dorim să avem un stat independent, să ne integrăm în Uniunea Europeană trebuie să transmitem un mesaj foarte clar: deși riscăm să fim înfrânți, cel puțin trebuie să demonstrăm că avem intenția să ne apărăm pentru că ulterior vom putea revendica faptul că am fost atacați și ne dorim recăpătarea suveranității și integrității teritoriale”, a spus Boțan.

Analistul ADEPT a arătat însă înțelegere față de decizia autorităților de la Chișinău de a nu impune sancțiuni Rusiei pentru invadarea Ucrainei, spunând că R. Moldova trebuie să rămână precaută.

Rustam Minnekaev, comandantul adjunct al districtului militar central, a afirmat, săptămâna trecută, că planul forțelor ruse din Ucraina este să ajungă în regiunea transnistreană, iar justificarea ar fi că cetățenii ruși de acolo sunt amenințați. Dar ministrul adjunct de externe, Andrei Rudenko a afirmat contrariul, la 25 aprilie. „Rusia nu vede vreun risc pentru cetățenii săi din Transnistria și pledează în continuare pentru soluționarea pașnică a problemei transnistrene”, a spus Rudenko la o conferință de presă, la Moscova.

Igor Boțan a citat sondaje recente în care a șasea parte a celor intervievați au spus că sunt gata să apere R. Moldova cu arma în mână. „Sper foarte mult că autoritățile din R. Moldova au un răspuns adecvat pentru toate provocările care vin din partea unui stat agresor”, a mai spus analistul ADEPT în interviul săptămânal acordat Europei Libere.

XS
SM
MD
LG