BNM a anunțat azi că rata inflației va urca anul acesta până la 31%, mai ales din cauza scumpirii energiei, inclusiv datorită războiului din Ucraina. Cum au evoluat prețurile în ultima vreme și cum s-au poziționat față de scumpiri principalii actori politici – sunt teme abordate de Tamara Grejdeanu la obișnuita Retrospectivă a săptămânii, de vineri.
Datele furnizate de Biroul Național de Statistică arată că în luna aprilie prețurile au crescut cu peste 27 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut, majorarea față de luna martie a acestui an depășind 5 %. Cea mai mare diferență de prețuri se atestă la produsele alimentare, în special la legume, carne, produse lactate și pâine. S-au scumpit și mărfurile nealimentare, la carburanți și materiale de construcții inclusiv prețul serviciilor prestate populației.
Evoluția prețurilor este influențată de războiul din Ucraina, care a sistat legăturile comerciale cu piața estică, a spus guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu. Vorbind vineri, 13 mai, în cadrul unei conferințe de presă, el a mai precizat că există riscul unor șocuri noi, întrucât ,,mai urmează ajustări de tarife, iar intervalul de incertitudine este destul de larg”.
Expertul economic Alexandru Fală notează că în încercarea de a ține sub control prețurile, Banca Națională a intervenit majorând rata de bază, lucru la care ar putea apela și acum.
„Prima concluzie este că statul intervine și încearcă să facă ceva. Este altceva că efectul majorărilor este destul de mare, iar acele intervenții ale statului sunt cumva puțin resimțite de populație. Cu siguranță statul va interveni și pe viitor, nu este exclus că BNM poate să mai înăsprească politica monetară, sau dacă va fi nevoie va interveni mai activ pe piața valutară. Și guvernul cred că, la fel, va căuta soluții de a veni cu anumite compensații pentru păturile social vulnerabile”, a mai adăugat expertul.
O eventuală altă majorare a ratei de bază ar fi contraproductivă, pentru că ar scumpi și mai mult creditele, împovărând agenții economici, este de părere comentatorul politic, Victor Ciobanu.
Potrivit lui, de creșterea prețurilor sunt afectate și țările din regiune, respectiv o parte a inflației ar fi importată, așa cum sugerează și BNM.
Pe de altă parte însă, spune comentatorul, majorarea este generată și în interiorul Republicii Moldova, iar autoritățile ar trebui să intervină.
„Noi importăm totuși până la 80-85 la sută din produsele alimentare, continuând să pedalăm pe mitul că am fi țară agrară, dar iată că până la urmă importăm destul de multe produse. Pe de altă parte, insist că cealaltă parte a inflației o producem aici, pe loc, cu mânuța noastră. Dacă e să urmărim prețurile de import la vamă și cele care sunt deja în rețeaua comercială, vedem că este o marjă de circa 60 la sută, care mi se pare exagerată și aici aș insista că guvernul și instituțiile statului ar trebui să intervină”, constată Victor Ciobanu.
Mai mulți fruntași ai opoziției socialiste acuză guvernarea pentru creșterea constantă a prețurilor din ultima perioadă și exclud posibilitatea unei inflații de import. Este un subiect pe care se speculează, în lipsa unor soluții constructive, consideră Victor Ciobanu:
„Opoziția, în special prin vocea lui Dodon, insistă că asta ar fi în exclusivitate opera guvernării „incompetente”, cum spune Dodon. Dacă tot insistă pe astfel de insinuări, nu am văzut de la el cel puțin o propunere rezonabilă, constructivă despre cum s-ar putea stopa această inflație. Îmi vine greu să-mi imaginez că dacă ar fi ei la guvernare s-ar descurca mai bine.”
La ultima întrunire a legislativului, deputatul PAS, Dumitru Alaiba a propus audierea guvernatorului BNM în cadrul unei ședințe a Comisiei Economie, Buget si Finanțe și ulterior în parlament pentru „a vedea cum anume instituția gestionează inflația”. Iar socialiștii au insistat că și poziția guvernului ar trebui să se facă auzită în parlament, dar invitarea premierului Natalia Gavrilița a fost respinsă de partidul ei majoritar.