Linkuri accesibilitate

Cazul Dodon | Fruntașul socialist între arest la domiciliu și închisoare


Igor Dodon la marșul de Ziua Victoriei, Chișinău, 9 mai 2022.
Igor Dodon la marșul de Ziua Victoriei, Chișinău, 9 mai 2022.

Trei recursuri au fost trimise până la această oră Curții de Apel Chișinău, ca urmare a deciziei primei instanțe de a-l pune în arest la domiciliu pe fostul președinte și lider PSRM Igor Dodon. Cercetat pentru corupție și trădare într-un dosar pornit la începutul săptămânii trecute, Dodon se declară nevinovat și acuză puterea și personal pe președinta Maia Sandu că au comandat dosarul pentru a obstrucționa opoziția. Procurorii, pe de altă parte, au cerut schimbarea arestului la domiciliu în arest în penitenciar, spunând că există riscul distrugerii unor probe. Curtea de apel ar urma să ia o decizie marți.

Cazul Dodon | Fruntașul socialist între arest la domiciliu și închisoare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:26 0:00

Fostul președinte și lider al PSRM este cercetat în continuare în arest la domiciliu, după reținerea sa preventivă pe 72 de ore la începutul săptămânii trecute sub acuzația de corupție și trădare, și punerea sa în arest la domiciliu după accea. Procurorii spun că punerea sa în arest preventiv e riscantă pentru că i-ar putea permite să distrugă probe, prin urmare au înaintat un recurs Curții de Apel Chișinău.

Un apel pe marginea deciziei primei instanțe au depus și apărătorii fostului președinte, care susțin că arestul, chiar dacă e la domiciliu, nu e o măsură necesară și că fostul președinte nu ar fi intenționat să se eschiveze de la urmărirea penală, așa cum au afirmat procurorii.

Între timp, parlamentara PAS, Olesea Stamate, care este și președintă a comisiei juridice din Parlament, a comentat pe pagina sa de Facebook pe marginea arestului la domiciliu a fostului președinte, răspunzând unor critici despre care spune că le-ar fi primit de la cetățeni. Olesea Stamate a spus că înțelege frustrările unor oameni, dar că o anchetă nu e încă o condamnare, prin urmare arestul în penitenciar înaceastă etapă ar putea fi considerat „contrar legii, și contrar practicii CEDO”.

Curtea de Apel Chișinău va decide marți dacă menține arestul la domiciliu al lui Igor Dodon. Instanța urmează să examineze trei recursuri la decizia primei instanțe, inclusiv pe cel al fostului președinte, care a cerut, la fel ca avocații, eliberarea sa sub control judiciar.

Igor Dodon, care spune că ancheta pornită împotriva sa de procurorii moldoveni e motivată politic, a spus duminică că va publica recursul pe care l-a înaintat Curții de Apel, pentru a arăta „cât de slabe și neprobate” ar fi acuzațiile procurorilor. „Noi l-am sfătuit să nu-l publice, ca să nu fie acuzat de procurori că divulgă date din anchetă”, ne-a spus luni Nicolae Postrusu, unul dintre avocații fostului președinte.

Petru Iarmaliuc, șeful grupului de procurori care investighează cazul Dodon, declarase anterior în instanță că a insistat ca fostul președinte să fie pus în arest preventiv pentru că acesta ar fi intenționat să plece din țară înaintea descinderilor de marți 24 mai, și pentru că ar fi putut organiza destabilizări. Ambele argumente ale acuzării sunt respinse de apărare.

Formațiunea socialistă de opoziție fondată de Dodon și susținătorii ei au organizat de-a lungul săptămânii, inclusiv duminică, acțiuni de protest La Chișinău, cerând eliberarea liderului lor neoficial și acuzând puterea că-și subordonează justiția.

Igor Dodon, care a negat că ar fi avut de gând să fugă de anchetă, spunând că deplasarea sa înstrăinătate fusese programată înainte de începerea perchezițiilor, i-a acuzat pe procurori că fac justiție „televizată”, din cauza scurgerilor în presă ale unor de materiale legate de aceste percheziții.

Respingând acuzațiile că ar fi comandat dosarul împotriva fostului său rival politic, Maia Sandu s-a arătat și ea nemulțumită de scurgerile din presă, cerându-i procuraturii un proces exemplar.

Sandu a afirmat că a aflat din presă despre ancheta procurorilor, dar Dodon pune la îndoială acest lucru, argumentând că instituțiile statului, deci și SIS - ai cărui ofițeri au luat parte la percheziții - îi raportează în primul rând șefului statului despre anchetele în curs.

XS
SM
MD
LG