Linkuri accesibilitate

Barîșnikov către Putin: „Lumea ta va fi ucisă de propriile frici”


Renumitul balerin Mihail Barîșnikov arătând pașaportul leton primit după ce i s-a acordat cetățenia letonă la Riga, 27 aprilie 2017
Renumitul balerin Mihail Barîșnikov arătând pașaportul leton primit după ce i s-a acordat cetățenia letonă la Riga, 27 aprilie 2017
Barîșnikov către Putin: „Lumea ta va fi ucisă de propriile frici”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:30 0:00

Legendarul balerin și coregraf Mihail Barîșnikov a condamnat „lumea fricii”, instaurată în Rusia de președintele Vladimir Putin. Balerinul a publicat o scrisoare deschisă, adresată lui Putin după ce în Rusia a fost interzisă pagina de web a unei organizații caritabile pe care a fondat-o împreună cu alte personalități ale culturii ruse din exil, în folosul Ucrainei.

Pagina a fost interzisă pe 26 mai, în urma unei decizii a Procuraturii Generale ruse.

La foarte scurt timp după lansarea invaziei ruse în Ucraina, pe 24 februarie, Barîșnikov, în vârstă de 74 de ani, a lansat împreună cu scriitorul Boris Akunin și proeminentul economist Serghei Guriev organizația de caritate „Rusia adevărată”. Proiect care a strâns până acum aproape 1,3 milioane de dolari, destinați refugiaților ucraineni dar și rușilor, forțați să se exileze dintr-o Rusiei care devine tot mai opresivă.

„Oamenii ca noi au adus mai multă onoare lumii ruse decât toate armele tale de înaltă tehnologie, care nu prea nimeresc ținta”, a mai scris Barîșnikov, care a fugit din Uniunea Sovietică, în Canada, în 1974.

„Lumea voastră rusă, lumea fricii, lumea în care se ard manuale ucrainene, nu va supraviețui, atâta timp cât vor exista oameni ca noi – adevărații ruși imunizați încă din copilărie împotriva acestei ciume”, a adăugat el.

„Lumea noastră va supraviețui, în pofida tuturor interdicțiilor pe care le-ai impus” mai scrie balerniul, născut în Letonia din părinți ruși.

„Noi știm să păstrăm valorile unei adevărate lumi rusești. Dacă nu se va trezi, lumea ta va fi ucisă de propriile frici”, mai scrie Barîșnikov.

În scrisoarea deschisă adresată președintelui Putin, Barîșnikov spune că funcționarii publici care au interzis pagina de web a organizației „Rusia adevărată”, au acționat din frică. „Frica lor este de înțeles. Ne dă încredere că avem dreptate".

Cultura nu trebuie să fie „victima colaterală”

În martie, după ce lansase organizația caritabilă „Rusia adevărată”, Barișnikov declara într-un interviu cu The Guardian că lumea culturală, artștii nu trebuie să devină „victimele colaterale” ale agresiunii ruse în Ucraina.

Cunoscutul dirijor Valeri Gherghiev și marea vedetă a operei, soprana Anna Netrebko tocmai pierduseră o serie de contracte importante în Occident, sancționați nu numai pentru pozițiile lor pro-Putin dar și pentru faptul că nu se distanțaseră, public, de invazia rusă din Ucraina.

Barișnikov argumenta atunci că „un schimb deschis în domeniul artelor este întotdeauna un lucru bun”. „Nu cred că este corect să punem greutatea deciziilor politice ale unei țări în cârca artiștilor sau sportivilor”, mai argumenta Barîșnikov, care pleda pentru mai multă înțelegere față de poziția vulerabilă a multor artiști sau sportivi. „Pentru persoanele aflate în acele poziții expuse”, spunea Barîșnikov, „ însăși neutralitatea este o declarație puternică”.

În manifestul lansat odată cu organizația „Rusia adevărată”, Barîșnikov, Boris Akunin și Serghei Guriev îndemnau însă personalitățile lumii culturale rusești, mai ales cele aflate în afara țării, să li se alăture pentru că nimeni „nu are trebui să rămână impasibil” în fața distrugerilor provocate de invazia rusă. Ucrainenii duc greul acestei lovituri, resimțită însă de „noi toți, care vorbim rusă și aparținem lumii culturale rusești (...). Chiar cuvântul rus a devenit toxic”, se mai arăta în manifestul lansat odată cu organizația „Rusia adevărată”.

Barîșnikov – balerinul care avea o carieră strălucită în față la Leningrad, astăzi Sankt Petersburg, când a fugit din URSS – crede că războiul din Ucraina este momentul unei alegeri importante pentru fiecare personalitate a lumii culturale rusești. „Este decizia individuală a fiecărui artist dacă alege să vorbească sau nu. (...) dar astăzi, Rusia s-a întors la vremurile lui Stalin. Arta este deja victima colaterală a agresiunii și este greu spus până unde se va merge”

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG