După ce la granița dintre Republica Moldova și România au apărut cozi imense de camioane cu marfă, premierii celor două țări au convenit vinerii la București instituireacontrolului comun la unul din cele șase puncte de trecere a frontierei, Leușeni-Albița. Problema a apărut și s-a agravat în ultimele săptămâni, după blocarea porturilor ucrainene de la Marea Neagră și redirecționarea fluxurilor de marfă ucrainene și moldovene exportate anterior prin aceste porturi, pe căi rutiere.
Suprasolicitarea vămilor
Încărcarea pe ambele direcții, dar mai ales pe cea înspre România a vămilor moldo-române cu tiruri marfare ucrainene și moldovene a devenit o problemă de câteva săptămâni. Cozile au ajuns să se întindă și pe zeci de kilometri, iar timpul de așteptare în punctele de trecere a sărit și peste 60 de ore, mai ales în două astfel de puncte: Leușeni-Albița și Giurgiulești-Reni.
Situația a avut până acum efecte nedorite atât asupra exporturilor, cât și a importurilor, de la prejudicierea afacerilor cu mărfuri perisabile, până la penuria de motorină în benzinării cauzată, fie și parțial, de greutățile la trecerea vămii.
Între timp, autoritățile au intervenit cu anumite decizii, de la crearea de coridoare verzi pentru fructele și legumele moldovene în drum spre piețele europene până la oferirea de regimuri preferențiale pentru importurile de carburanți destinate pieței interne. Situația continuă însă să fie complicată.
Ministrul moldovean al agriculturii Viorel Gherciu a spus vineri la o conferință că sectorul agricol este afectat de aceste greutăți în vamă și „întâmpină obstacole majore inclusiv la ieșirea din țară pe partea vestică, pentru că fluxul de mărfuri din Ucraina este direcționat în mare poarte inclusiv pe teritoriul R. Moldova”.
„În aceste condiții, este important să fie identificate soluții pentru a fluidiza acest tranzit,” a mai spus Gherciu.
Înțelegerea premierilor român și moldovean
Un comunicat difuzat de executivul de la Chișinău a anunțat vinerii un prim pas bilateral spre o soluție. Natalia Gavrilița și Nicolae Ciucă au căzut de acord la București asupra unui „plan de contingență” cu mai multe prevederi:
- Înființarea unui grup comun moldo-român pentru coordonarea acțiunilor necesare reducerii timpului de așteptare pentru camioanele cu marfă
- Primul punct vamal unde controlul și vămuirea se va face în echipe mixte moldo-române va fi punctul de trecere Leușeni-Albița
- Controlul vamal va fi operaționalizat pe partea română, prin dotarea cu mai multe dispozitive electronice de procesare a documentelor
- Fluxurile de mărfuri vor fi organizate în funcție de încărcătură
- Urmează a fi suplinit numărul de lucrători vamali
- Programul de lucru între echipele de control din Republica Moldova și România va fi sincronizat
- Autoritățile fitosanitare și sanitar-veterinare din România vor funcționa în regim de 24/7;
- În fiecare punct de trecere va fi verificată și prezentată situația funcționalității scanerelor, cântarelor și altor tehnologii de scanare și verificare a camioanelor.
Soluția controlului vamal comun, după exemplul Poloniei și Ucrainei
La începutul săptămânii, directorul serviciului vamal moldovean Igor Talmazan spunea că utilizarea la capacitate maximă a punctelor vamale existente e o soluție, dar ea nu va rezolva total blocajele, care par a fi o problemă regională acum, pentru asta fiind necesară o decizie ca aceea aplicată de statele vecine Ucraina și Polonia:
„Porturile din Odesa au fost utilizate inclusiv de agenții economici din R. Moldova, fie pentru import, fie pentru export. De aceea, până nu se vor debloca acele porturi, mijloacele de transport oricum vor fi redirecționate spre posturile vamale cu România,” a spus Talmazan.
„Toate vămile sunt încărcate. Este o problemă regională. Să accelerăm procesul de efectuare a controlului comun – aceasta va fi singura soluție”, a mai spus șeful serviciului vamal moldovenesc marți, în timpul unei conferințe de presă.
Șefa internelor de la Chișinău Ana Revenco a spus la rândul ei vineri că după un prim test la Albița, controlul prin echipe mixte moldo-române „va fi multiplicat la celelalte (cinci) puncte de trecere a frontierei”. „Înțelegem greutățile șoferilor de camioane și pierderile agenților economici. (...) Trebuie să acționăm rapid și să nu admitem repetarea acestor situații”, a mai spus Revenco.
Pe 23 mai, Polonia și Ucraina au anunțat că au convenit asupra controlului vamal comun la frontierele lor, pentru a ușura circulația persoanelor și a mărfurilor, o decizie care pare să fi dat speranțe și la Chișinău că lucrurile se pot întâmpla repede. Diferențele mari de reglementări în procesele de vămuire par să fie, momentan, singura problemă ce împiedică aplicarea mai pe larg a măsurii.