„Scumpirea motorinei lovește dur în agricultori, care sunt printre cei mai mari consumatori de acest combustibil, mai ales că aceste majorări se produc tocmai în sezonul recoltării”, a declarat pentru Europa Liberă Tudor Carastan, fermier din comuna Slobozia-Mare, Cahul care de 45 de ani crește cereale.
„Seceta cumplită și prețurile nebune la carburanţi reprezintă un pericol de faliment pentru foarte multe întreprinderi. Politicienii vor să închidă exportul ca să ne concurăm pe interior și să se micșoreze prețurile pentru țărani, cu ceea ce suntem de acord, dar, în schimb, procurăm motorina de 2,5 ori mai scump, chimicalele de 4 ori mai scump, dar cu ce o să ne scoatem pielea nu-și dă seama nimeni.”
Europa Liberă: Ce-i de făcut?
Tudor Carastan: „Sunt măsuri economice de stimulare, pe intern statul dacă achiziționează producție, adică în rezervele de stat grâul de calitate, să dea o subvenționare, cine iese la export, să-i lase să iasă cu prețul cu care se vinde pe piața mondială. De exemplu, grâul în România astăzi costă 12 lei de-ai noștri kilogramul, dacă eu am posibilitate să export nu cu 12 lei, dar cu 10, dar pe intern vor să-l cumpere cu 5 lei, eu îl dau pe intern, dar să mi se dea ca subvenție diferența pe care aș obține-o la export, fiindcă prețurile mondiale se formează în baza cheltuielilor pe care le suportă producătorul. Dar așa, ca să-i facem bine unei pături la care și noi suntem de acord, sigur că e mult la pensiile pe care le primesc oamenii pâinea să se scumpească, carnea, produsele, dar trebuie și în pielea noastră guvernanții să se pună. Dacă nu ne susține statul, păi, vă dați seama, 30 de lei litrul de motorină? La mine o combină astăzi se alimentează de 12 mii de lei, într-o zi îi arde. Asta este enorm față de cele 3-4 mii de lei pe care îi ardea mai înainte.”
Cristina Pruteanu este o moldoveancă, plecată de 20 de ani în Italia, unde de mai mult timp lucrează ca șofer de camion. „Sunt 9 zile de chin”, a declarat ea Europei Libere, vorbind despre situația excepțională de la punctele de trecere a frontierei moldo-române, în special la punctul Leușeni-Albița, unde rândul de camioane a fost în aceste zile de ordinul sutelor.
Cristina Pruteanu: „Am văzut că problema nu era în vama noastră, vama noastră din contra noi am trecut-o foarte repede, sunt mult mai organizați, ne-am oprit într-o parcare cu 16 rânduri unul lângă altul și în fiecare rând erau vreo 20-25 de camioane, în partea română au doar 4 piste de control, dintre care erau operative doar 2, uneori 3. Am încărcat 25 de tone de ulei de floarea-soarelui din Republica Moldova, de la Bălți, destinația finală este Spania. Acesta-i primul contract pe care l-a făcut firma noastră și, credeți-mă, m-am rugat foarte mult, acesta a fost un obiectiv, un vis de-al meu de ani de ani de zile, ca să pot să contribui și eu împreună cu firma la care lucrez la economia țării noastre. Eram foarte fericită când mi s-a spus că mergem în Republica Moldova, fiindcă asta înseamnă că economia se mișcă, asta-i o bucurie pentru mine, dar, sincer vă spun, din cauza acestor probleme, mă rog foarte mult ca să nu fie prima și ultima cursă, eu îmi doresc din tot sufletul să putem continua mai departe.
Pentru șoferi... nimeni n-a făcut nimic, nici măcar primarul de la Leușeni
Astăzi m-a sunat șeful și m-a întrebat care-i situația și mai înainte eu vorbisem cu cineva de la vamă, care m-a sunat și mi-a spus că suntem bravo, în sensul că noi am făcut un pic de gălăgie și în Vama Leușeni astăzi era o coadă de câteva sute de metri, nu mai erau kilometrii ceia la care am stat noi. Dna Valentina, numai o singură chestie: pentru șoferii care aduc mâncarea pe masă, nu s-a găsit nimeni să aducă câte o sticlă de apă și câte o pâine, ne-au adus medici și psihologi și i-au pus la intrarea în vamă, unde ne trebuiau câte 4-5 zile ca să ajungem lângă dânșii. Nimeni n-a făcut nimic, nici măcar primarul de la Leușeni, l-am sunat, nici el nu ne-a răspuns. Voiam să-i cerem să ne aducă cu un tractoraș o cisternă cu apă să ne spălăm pe mâini măcar. Nimeni n-a făcut nici o mișcare, au trecut deputați pe acolo, dl Petru Frunze, Valeriu Munteanu treceau pe acolo, dar nimeni nu se uita la noi, eram ca niște câine aruncați pe marginea străzii.”
Directorul executiv al Federației Naționale a Fermierilor din Republica Moldova, Vasile Mârzenco, spune că situația din agricultură este gravă, dar ar putea deveni și mai complicată.
„Noi am avut discuții și cu reprezentanții parlamentului pe acest subiect, și cu ministrul agriculturii, promit că vor reveni la această discuție și e posibil ca să fie majorată mărimea accizei totale la motorină, deși acciza este vreo 2,70 lei pentru un litru, dacă total va fi compensată și vă dați seama dacă motorina costă astăzi 30 lei litrul...”
Europa Liberă: 31 de lei per litru și compensarea la 2% din valoarea combustibilului.
Vasile Mârzenco: „Da.”
Europa Liberă: Și atunci, unii fermieri ar putea să refuze să depună dosarele pentru această compensație?
Vasile Mârzenco: „Fermierii mici și mijlocii nici nu are sens să mai deschidă ușile pe la agenție să depună acte, să facă documente pentru această sumă.”
Europa Liberă: Ideea că trebuie cerută compensare parțială a costurilor motorinei, fertilizanților și...
Vasile Mârzenco: „Din partea federației, noi am făcut demers către guvern, către ministru ca să compenseze 35 la sută din costul facturii procurărilor de motorină și fertilizanți în asemenea situație. Am și eu acolo puțin teren, afacere și pur și simplu calculez că tot ceea ce voi produce voi cheltui ca să acopăr datoriile pe care le am acum și din nou să încep anul agricol, nu mai am parte de niște venituri ca să-mi mai rezolv niște probleme în familie, de viață chiar. Ce rost mai are anual să te chinui și să fii legat de pământ pur și simplu?”