Linkuri accesibilitate

Lideri transnistreni ar fi cetățeni ucraineni | Primirea Maiei Sandu de Volodimir Zelenski, virală pe rețelele moldovene


Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă.

Ştirile presei moldovene

  • Un atac puțin probabil al armatei ruse din regiunea transnistreană asupra regiunii Odesa ar fi „o palmă” la care Kievul ar răspunde cu „o lovitură” - este declarația lui Volodimir Zelenski aleasă de portalul Newsmaker din conferința de presă susținută de liderul ucrainean, la Kiev, luni, în compania președintei moldovene. Maia Sandu a vizitat Kievul pentru prima data de la invazia rusească în Ucraina începută la sfârșitul lunii februarie. „Mi-am exprimat admirația pentru curajul cu care ucrainenii își apără patria de agresiunea rusă și i-am asigurat că Republica Moldova este alături de Ucraina”, este citată și Sandu.
  • La Chișinău, portalul RISE Moldova a dat publicității o investigație în care arată că unii lideri pro-Kremlin de la Tiraspol ar avea pașapoarte ucrainene. RISE Moldova împreună cu portalul ucrainean Слiдство.инфо spus că au documentat cazuri în care au folosit pașapoarte ucrainene pentru deplasări în străinătate și Vitali Ignatiev, șeful așa-numitului minister de externe transnistrean, și Alexandr Rozenberg, actualmente premier la Tiraspol.
  • Uzina metalurgică din Râbnița a găsit o metodă de ocolire a sancțiunilor occidentale impuse Rusiei, scrie portalul jurnal.md într-un articol de investigație. După eliminarea Rusiei din sistemul internațional de plăți SWIFT, uzina s-a pomenit în incapacitate de a mai face tranzacții prin intermediul băncilor rusești pentru achitarea importului de metal uzat din Europa. Ar fi făcut presiuni asupra Chișinăului pentru deschiderea de conturi în valută în băncile moldovenești, dar fără succes, așa încât și-ar fi făcut cont la o bancă virtuală cu sediul juridic la Londra, Clear Junction, scrie portalul. Uzina de la Râbnița este unul din principalii contribuabili la bugetul transnistrean.
  • Fostul președinte, Igor Dodon, a comentat, luni, o nouă acuzație înaintată de procurori, spunând că aceștia nu o vor putea proba, relatează portalul postului TV8. Reținut la sfârșitul lunii trecute, Dodon este cercetat în stare de arest la domiciliu pentru presupuse fapte de corupție și trădare în dosarul „Kuliok”, pornind de la înregistrări în care este înfățișat primind o pungă, probabil cu bani, de la fostul oligarh Vlad Plahotniuc. Acum, procurorii spun că Dodon și-ar fi depășit atribuțiile de serviciu, pe când era prim-vicepremier, în 2008-2009, la încheierea unui contract de cumpărare a energiei electrice din Ucraina. „Dacă au decis să mă facă învinuit pe acel caz, atunci ce putem spune despre evenimentele recente, când Moldova cumpără resurse energetice prin acorduri secrete?”, le-a spus Dodon jurnaliștilor la procuratură.
  • Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat un concept pentru votarea prin internet, iar propunerea este trimisă acum Guvernului și Parlamentului, citim pe portalul Ziarului de Gardă. Acest sistem supranumit e-votare are ca scop să ofere o alternativă cetățenilor Republicii Moldova „oriunde s-ar afla” și să asigure dreptul la vot celor care nu se pot deplasa la secția de votare, a spus CEC. Partidul de guvernământ PAS și președinta Maia Sandu au obținut un sprijin masiv la ultimele alegeri prezidențiale și parlamentare din partea alegătorilor din diaspora, care au parcurs distanțe mari pentru a vota, guvernarea promițându-le apoi că le va ușura participarea la vot.

Temele dezbătute pe reţele în ultimele 24 de ore

  • Pe rețelele de socializare online, au devenit virale în ultimele 24 de ore imagini video cu primirea Maiei Sandu la Kiev de către președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Potrivit aplicației de monitorizare a rețelelor CrowdTangle, cel mai popular este un filmuleț postat de Ziarul de Gardă pe Facebook.
  • Aceleași imagini, prezentate într-un clip al TV8 au atras numeroase reacții pe Instagram. În această rețea, mai este popular un reportaj al Pro TV Chișinău despre o afacere cu pomușoare în raionul Căușeni, unde proprietarul culege roada cu o combină.
  • Și punerea sub învinuire a fostului președinte Igor Dodon într-un nou dosar, al achizițiilor de curent din Ucraina pe când era prim-vicepremier, a suscitat interesul publicului pe rețele. Pe Facebook, se bucură de mare popularitate o postare pe această temă a TVR Moldova.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG