Linkuri accesibilitate

Soția lui Navalnîi pretinde că ar fi fost filată la Chișinău


Iulia Navalnîi - soția opozantului rus Alexei Navalnîi
Iulia Navalnîi - soția opozantului rus Alexei Navalnîi

Iulia Navalnîi, soția opozantului rus Alexei Navalnîi, s-a plâns pe o rețea de socializare că ar fi fost reținută pentru un control exagerat la intrarea în R. Moldova și că ar fi fost filată la Chișinău. Președinția Moldovei, Serviciul de Informații și Securitate și Poliția de Frontieră au venit cu reacții imediate.

Soția politicianului rus de opoziție, aflat în detenție în Rusia, a scris pe Instagram că a vizitat Chișinăul pentru prima oară și a descris experiența neplăcută pe care ar fi avut-o pe Aeroportul Chișinău, în timpul controlului de pașapoarte. Iulia Navalnîi susține că a fost condusă într-o încăpere separată, așezată pe o ladă de metal și întrebată dacă are bilet de întoarcere. Potrivit ei, un polițist de frontieră i-ar fi fotografiat fiecare filă din pașaport cu telefonul mobil.

Poliția de Frontieră a explicat că, după 24 februarie, odată cu instituirea stării de urgență legată de războiul din Ucraina, toți cetățenii străini din spațiul CSI sau din țări cu pericol de migrațiune sunt supuși unor proceduri suplimentare de control la intrarea în Republica Moldova. „Procedura de control special la traversarea frontierei de stat este una pentru toți, excepții nu pot fi admise”, se arată într-un comunicat emis de instituție.

Iulia Navalnîi a mai reclamat în postare că, în ziua următoare, ar fi fost filată de un bărbat, la ieșirea din hotel. „Deci, mi-a plăcut mult la Chișinău. Parcă am fost acasă, la Moscova: nu mă lăsau să trec granița, m-au pus sub urmărire. Am o singură întrebare: Dragă Maia Sandu, de ce aveți nevoie să mă filați?”, a povestit ea.

Serviciul de Informații și Securitate a răspuns că „nu a desfășurat măsuri speciale de investigații” în privința cetățenei Federației Ruse Iulia Navalnîi, dar a demarat o anchetă în vederea elucidării tuturor circumstanțelor expuse de ea.

Președinția a cerut instituțiilor competente clarificări atât în ceea ce ține de verificările la care ar fi fost supusă la sosirea în țară Iulia Navalnîi, cât și în legătură cu pretinsa sa urmărire.

Soția opozantului rus nu a menționat când a avut loc incidentul și nici nu a precizat scopul vizitei sale în R. Moldova.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG