Ştirile presei moldovene
- Alexandr Stoianoglo ar putea fi pus sub o nouă acuzare, de îmbogățire ilicită, anunță portalul newsmaker.md, cu referire la o sesizare a procurorului de caz Victor Furtună despre pretinse noi acțiuni ilegale ale lui Stoianoglo. Sesizarea urmează să fie examinată vineri, 22 iulie, de Consiliul Superior al Procurorilor. Jurnaliștii portalului precizează că au aflat din surse că sesizarea s-ar referi la îmbogățire ilicită. Procurorul Victor Furtună nu a confirmat, dar nici infirmat informația. Iar Procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo a cerut amânarea examinării sesizării. Stoianoglo este sub control judiciar fiind cercetat penal pentru cinci capete de acuzare: abuz în serviciu, depășirea atribuțiilor de serviciu, corupere pasivă, darea declarațiilor mincinoase în fața unui organ competent și favorizarea unui grup criminal organizat. Stoianoglo pledează nevinovat.
- „Autoritățile de la Chișinău nu au creat și nu promovează abordări de blocadă economică a regiunii transnistrene”, precizează, pentru TV8.md, Biroul politici de reintegrare, comentând astfel afirmația unui oficial rus că „revenirea la utilizarea elementului blocadei economice a Transnistriei de către Ucraina și Moldova este capabilă să agraveze și mai mult relațiile dintre malurile Nistrului și să dezghețe conflictul cu toate consecințele care decurg”. Declarația aparține directorului departamentului CSI din cadrul Ministerului rus de Externe, Alexei Polișciuk, și a fost făcută la o masă rotundă care a avut loc la Consiliul Federației Ruse, dedicată participării Rusiei în operațiunea de menținere a păcii. Biroul politici de reintegrare mai specifică, între altele, în reacția sa că „agenții economici din regiune transnistreană efectuează nestingherit operațiuni comercial-economice cu malul drept și peste hotarele țării”, iar autoritățile de la Chișinău „se angajează exclusiv în abordarea unei reglementări pașnice și politice” a conflictului.
- „Ucraina continuă să stea cu ochii pe regiunea transnistreană”, declară Ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Marko Șevcenko, citat de tvrmoldova.md. „Înțelegem și urmărim toate declarațiile făcute de către liderii de la Tiraspol, înțelegem că probabil ei nu vor să intre sub niciun pretext în toate aceste acțiuni militare, dar în același timp înțelegem că forțele armate ale Rusiei care sunt dislocate în regiunea transnistreană nu sunt subordonate Tiraspolului. Ele sunt subordonate Moscovei și de aceea Ucraina este pregătită să facă față acestei potențiale amenințări”, a mai spus diplomatul.
- Portalul Ziarului de Gardă informează că ex-deputatul transfug Eugeniu Nichiforciuc a fost pus sub învinuire pentru acte de corupție. Procurorii au constatat că fostul deputat democrat i-a promis unei colege din Parlament 350.000 de euro ca aceasta să părăsească PCRM și în calitatea sa de deputată să voteze proiectele de lege înaintate de PD. Procurorii precizează că, acțiunile de urmărire penală pe acest caz, sunt în desfășurare, iar la apariția unor circumstanțe noi vor reveni cu detalii.
Temele dezbătute pe reţele în ultimele 24 de ore
- Deputata Partidului Șor Marina Tauber a fost lipsită, din nou, de imunitate parlamentară. Pe Facebook-ul moldovean, postările la această temă au fost cele mai populare în ultimele ultimele 24 de ore, potrivit aplicației de monitorizare a rețelelor CrowdTangle. Legislativul moldovean a încuviințat joi, 21 iulie, două cereri ale procurorului general interimar, Dumitru Robu. În primul caz, Marina Tauber este acuzată că a inclus date false în raportul financiar al Partidului Șor pentru primul semestru al anului 2022, pe care l-a depus la Comisia Electorală Centrală. În cel de-al doilea, că a acceptat cu bună știință finanțarea Partidului Șor din partea unui grup criminal organizat. De la tribuna parlamentului, Marina Tauber a calificat decizia drept una politică și a acuzat guvernarea PAS că „utilizează procuratura ca pe o bâtă”.
- Pe Instagram, printre cele mai populare este o postare a Europei Libere, despre acuzații lansate de Ministerul de Externe de la Moscova, care spune că pacificatorii ruși care se deplasează în Transnistria ar fi fost reținuți în repetate rânduri pe Aeroportul Chișinău, fără explicații. Prim-adjunctul șefului statului major al Forțelor Terestre Ruse, Igor Sokorenko, a adăugat că Republica Moldova ar încerca să împiedice și livrările de tehnică și echipamente militare rusești către Transnistria. Potrivit lui, Chișinăul ar miza pe „uzura inevitabilă a bazei materiale de care dispune contingentul rus”. Solicitat de Europa Liberă, Biroul pentru Reintegrare a declarat că „nu cunoaște cazuri de reținere a militarilor din cadrul contingentului militar al Forțelor Mixte de Menținere a Păcii”. Pe lângă pacificatori, în stânga Nistrului se află și trupe militare ruse fără acceptul autorităților de la Chișinău