Linkuri accesibilitate

Chișinăul răspunde: Au fost opriți militari ruși din trupele care staționează ilegal în Moldova


Militari ruși din așa-numitului Grup Operativ al Trupelor Ruse la parada de 9 mai 2018 din Tiraspol

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene confirmă că unor militari ruși li s-a interzis intrarea în R. Moldova, însă precizează că nu a fost vorba de pacificatori, cum acuzase diplomația rusă, ci de ofițeri ai așa-numitului Grup Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) – „formațiune care se află ilegal pe teritoriul R. Moldova și încalcă statutul de neutralitate”.

Rotația militarilor în cadrul contingentului rus de pacificatori se face conform unui mecanism instituit în scopul evitării riscurilor și asigurării unei circulații coordonate a personalului. MAEIE precizează că acele cazuri de neautorizare a intrării în țară erau legate de necorespunderea cu acest mecanism.

„În acest context, MAEIE reiterează poziția autorităților moldovenești cu privire la necesitatea reluării necondiționate a procesului de retragere a trupelor ruse și a depozitelor de muniții din țara noastră”, se arată în comentariul purtătorului de cuvânt al ministerului, Daniel Vodă.

MAE rus a acuzat autoritățile de la Chișinău că au împiedicat, în repetate rânduri, ofițeri ruși din contingentul de pacificatori să ajungă în Transnistria, reținându-i pe Aeroportul Chișinău „fără explicații”.

Potrivit unor estimări, în stânga Nistrului sunt dislocați aproximativ 2.000 de militari ruși. Aceștia reprezintă forțe de menținere a păcii agreate, dar și rămășițe ale fostei armate a 14-a sovietice, actualmente GOTR, al căror statut este contestat.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG