Linkuri accesibilitate

Deputat socialist, acuzat de îmbogățire ilicită


Deputatul PSRM, Corneliu Furculiță

Deputatul socialist Corneliu Furculiță a fost audiat de Procuratura Anticorupție luni 1 august în calitate de învinuit într-o cauză penală pornită pentru îmbogățire ilicită. El pledează nevinovat.

Purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Mariana Cherpec, a precizat pentru Europa Liberă că deputatul a refuzat să facă declarații referitoare la circumstanțele cazului investigat, iar în privința lui a fost luată măsura procesuală de constrângere sub forma de obligarea de a se prezenta la procuratură. Deocamdată nu a fost necesară ridicarea imunității parlamentare a precizat Cherpec. Potrivit ei, procurorii vor solicita acest lucru dacă va fi necesar de efectuat percheziții, arestări sau în momentul transmiterii dosarului în instanța de judecată.

Socialistul nu a răspuns la telefon pentru a oferi o reacție la acest dosar, însă în luna mai, într-o postare pe o rețea de socializate, el a scris că are informații că procurorii urmează să-i deschidă un dosar. „Acțiunile respective au ca scop de a mă intimida politic, dat fiind că sunt vicepreședintele celei mai mari fracțiuni de opoziție și fondator al unor surse media”, afirma Furculiță.

Potrivit profilului realizat de jurnaliștii de investigație de la RISE Moldova, Corneliu Furculiță este unul dintre sponsorii importanți ai Partidului Socialiștilor și persoană de încredere a fostului președinte Igor Dodon. Este deputat din 2014, pentru al treilea mandat consecutiv. De asemenea, Furculiță deține compania Exclusiv Media, proprietara posturilor Accent TV, TNT Exclusiv TV, NTV Moldova și ziarului de limbă rusă „Argumentî i faktî”.

RISE Moldova a arătat că Exclusiv Media, firma la care este angajată și soția ex-președintelui Dodon, apare în schema prin care socialiștii s-au grupat în jurul unei afaceri secrete cu o companie offshore conectată la Federația Rusă și creată în unul dintre cele mai cunoscute paradisuri fiscale din lume – Bahamas. Miza: un transfer de peste 30 de milioane de lei. Banii au intrat în Moldova cu câteva luni înainte de alegerile prezidențiale din 2016, prin Exclusiv Media. Milioane de lei au ajuns din această companie la sponsori ai partidului, în baza unor contracte de împrumut.

În aprilie 2022, și deputatul socialist Radu Mudreac a fost învinuit într-un dosar de îmbogățire ilicită, fiind lipsit de imunitate parlamentară. El este acuzat că, în calitate de administrator al unui SRL, ar fi investit bani dobândiți ilicit în construcția unui imobil din Chișinău.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG