Linkuri accesibilitate

Politicienii americani au opinii divergente despre vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan


Un bărbat citește cu o lupă un titlu de ziar despre vizita președintei Camerei Reprezentanților de la Washington în Taiwan, Pekin, 31 iulie 2022.
Un bărbat citește cu o lupă un titlu de ziar despre vizita președintei Camerei Reprezentanților de la Washington în Taiwan, Pekin, 31 iulie 2022.

Recenta călătorie a președintei Camerei Reprezentanților Nancy Pelosi în Taiwan continuă să stârnească ecouri de la cei care o consideră o gafă și o provocare inutilă la adresa Chinei, până la alții care văd în ea o reafirmare a principiului că America are datoria să se opună autocraților, chiar dacă aceștia conduc mari puteri.

Senatori din ambele partide și-au exprimat la sfârșitul săptămânii sprijinul pentru decizia lui Pelosi de a vizita Taiwanul, asta în condițiile în care Beijingul continuă măsuri de represalii. Între acestea se numără manevre cu muniție reală și lansarea a 11 rachete balistice în apele din apropierea Taiwanului.

Conducerea de la Taipei a spus că manevrele chineze par să simuleze un atac împotriva insulei, pe care China o revendică ca propriul teritoriu. La programul „Întâlnire cu Presa”, senatorul democrat Chris Van Hollen a spus că escala lui Pelosi este o decizie bună chiar și ținând cont de reacția Chinei. „Trebuie să comunicăm cu claritate că China nu este cea care dictează ce oficialități pot vizita Taiwanul și când să o facă”. El a adăugat: „Președintele Xi a decis să creeze o criză cu privire la vizita lui Pelosi”, arătând că a făcut-o demonstrativ, din rațiuni politice.

Într-un interviu acordat rețelei CNN, senatorul republican Lindsey Graham s-a declarat mulțumit de vizita lui Pelosi în Taiwan adăugând: „dacă nu s-ar fi deplasat acolo, ce semnal ar fi reprezentat acesta pentru iranieni sau pentru ruși?”.

În programul „Starea Națiunii”, republicanul Graham și democratul Richard Blumenthal au scos în evidență că maniera în care America răspunde într-o parte a lumii are un impact în alte regiuni. „China urmărește ce facem în Ucraina” – a spus Blumenthal, continuând: „de asta trebuie să trimitem mai multe lansatoare multiple cu rază lungă de acțiune pentru ca Ucraina să aibă succes în contra-ofensiva de luna următoare. De asta trebuie să trimitem asistență umanitară suplimentară Ucrainei”. Graham a adăugat: „asta este ceea ce vreau eu ca China să înțeleagă. Dacă vreți să primiți tratamentul de care are parte Putin, încercați să intrați în Taiwan”.

XS
SM
MD
LG