Linkuri accesibilitate

Care sunt efectele întăririi leului și de ce a ajuns euro să coste aproape cât dolarul


Ratele afișate de o casă de schimb valutar, în centrul capitalei, la data de 24 august, 2022
Ratele afișate de o casă de schimb valutar, în centrul capitalei, la data de 24 august, 2022

Aprecierea leului și faptul că euro a ajuns să coste aproape cât dolarul sunt două fenomene remarcate pe piața valutară în luna august. Expertul Veaceslav Ioniță a explicat pentru Europa Liberă care sunt cauzele și efectele acestor evoluții.

Întărirea leului, explicații și efecte

„Moldovenii de peste hotare trebuie să trimită acum cu 40% mai mulți euro decât anul trecut pentru ca rudele lor din Moldova să procure același volum de bunuri”.

Leul moldovenesc are o tendință de apreciere, deoarece oferta de valută de pe piață este mai mare, însă acest lucru este specific pentru luna august când activitatea economică scade, consumul de gaze naturale este mai mic, oamenii schimbă euro sau dolari pentru a-și pregăti copiii pentru școală, explică Ioniță.

Veaceslav Ioniță
Veaceslav Ioniță

Leul se apreciază și pentru că mulți dintre cei care au cumpărat masiv valută în lunile februarie-martie, din cauza panicii cauzate de invazia rusească în Ucraina, s-au mai calmat și o vând înapoi.

De asemenea, expertul mai spune că criza energetică și războiul din Ucraina au dus la perturbații majore pe piața valutară, care puteau cauza o inflație cu mult mai mare decât cea pe care o avem în prezent. Prin urmare, Banca Națională a Moldovei (BNM) a dus o politică prudentă și a intervenit prin procurări de valută pentru ca leul să fie mai puternic și pentru ca prețurile să nu crească și mai mult din cauza cursului valutar.

„Un leu puternic însă creează probleme agenților economici exportatori. Pe de o parte, ajută populația ca să nu aibă prețuri mari, dar împiedică exportatorii noștri, creând și probleme pentru producătorii autohtoni, din simplul motiv că piața riscă să fie inundată de producția de import, care este mai ieftină”, a afirmat Ioniță.

Expertul recomandă BNM să deprecieze puțin leul moldovenesc pentru a ajuta exportatorii, în special agricultorii.

Deprecierea euro schimbă calculele moldovenilor

Un alt fenomen observat pe piața valutară este deprecierea euro, care a ajuns să coste aproape cât dolarul. Relația euro-dolar nu depinde de situația din R. Moldova, dar schimbarea poate influența alegerea pe care o fac moldovenii, dacă să-și păstreze rezervele în euro sau în dolari.

Veaceslav Ioniță spune că una din cauzele deprecierii euro este faptul că economia internațională este afectată în ultimii aproape trei ani de efectele pandemiei, iar în vremuri de criză oamenii preferă dolarul, deoarece dintotdeauna a fost considerat o monedă sigură. În același timp, Banca Centrală Europeană a aplicat politici mai prudente în comparație cu Rezervele Federale, banca centrală din Statele Unite, ceea ce i-a descurajat pe cei care investesc în euro.

Veaceslav Ioniță a mai spus că turbulențele de pe piața energetică, incertitudinea privind livrările de gaze în Europa, reprezintă un alt factor important care a dus la deprecierea euro.

Potrivit expertului, ieftinirea euro va avea un impact negativ asupra transferurilor bănești de peste hotare. Astfel, suma raportată de BNM va fi mai mică din cauza că remitențele sunt calculate în dolari. Ieftinirea monedei europene unice îi va afecta atât pe moldovenii care muncesc peste hotare, cât și pe cei care depind de banii trimiși acasă de aceștia. Potrivit lui Veaceslav Ioniță, cetățenii care se află peste hotare trebuie să trimită acum cu 40% mai mulți euro decât anul trecut pentru ca rudele lor din Moldova să procure același volum de bunuri.

Ultimele date ale BNM arată că, în luna iulie, leul moldovenesc s-a depreciat față de dolarul SUA cu 1,1%, constituind circa 19,25 de lei/dolar.

  • 16x9 Image

    Virginia Nica

    Sunt parte a echipei Europei Libere Moldova din august 2022 și realizez materiale scrise, audio și video despre economie și, în mod special, despre agricultură. După ce am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova în 2005, am activat în mai multe redacții de presă tipărită și online.

XS
SM
MD
LG