„Republica Moldova are nevoie de sprijin pe mai multe dimensiuni”, fiind în unele privințe cea mai afectată țară vecină cu Ucraina în ceea ce privește impactul conflictului declanșat de Rusia, a spus ministrul român de externe Bogdan Aurescu într-un interviu acordat la sediul din Praga al postului de radio Europa Liberă.
El a afirmat că Moldova trebuie ajutată să găsirea de resurse energetice, în rezolvarea crizei economice provocată de pierderea de către exportatorii moldoveni a unor piețe din cauza conflictului din vecini, în compensarea cheltuielilor legate de găzduirea refugiaților.
„România a fost la datorie, a ajutat”, a declarat Aurescu, amintind că Bucureștiul a creat un „coridor verde” de la granița cu Moldova pentru a ajuta refugiații să ajungă în România, în loc să rămână acolo.
„Am furnizat de asemenea asistență financiară”, a adăugat Aurescu, insistând că ar fi bine ca statele membre ale UE să furnizeze la rândul lor asistență economică directă Moldovei, care – a precizat el - are nevoie de granturi.
Aurescu a amintit de asemenea crearea în primăvară la Berlin a Platformei de Sprijin pentru Moldova în cadrul UE, urmată de o a doua conferință la București – la care s-au adunat zeci de milioane de euro pentru sprijinirea economiei Moldovei.
Aurescu a mai spus că Platforma de Sprijin a fost folosită de asemenea pentru încurajarea reformelor din R. Moldova, care este de acum candidată la aderarea la UE, inclusiv datorită sprijinului românesc – dar asta o obligă la reforme, în justiție, în lupta împotriva corupției ș.a.m.d, așa cum se spune în setul de condiții care însoțesc statutul de țară candidată.
„Trebuie să ajutăm Moldova să îndeplinească aceste condiții foarte dificile”, a spus Aurescu. El a amintit că la reuniunea de la București a Platformei de Sprijin s-au creat șase grupuri de lucru pe problemele cu care se confruntă și pe care trebuie să le rezolve Moldova pe calea integrării europene.
În privința consolidării capacității de apărare a Moldovei, Aurescu a spus că deja există o decizie de transferare în acest scop de la bugetul de menținere a păcii al UE a 40 de milioane de euro.
Șeful diplomației române a mai amintit că și NATO a decis la summitul său de la Madrid să furnizeze Moldovei un pachet de măsuri de consolidare a capacității sale de apărare. „Noi am participat la toate aceste eforturi ale UE și NATO” – a mai spus Aurescu.