Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: Încep pregătiri de o electorală 2023 în care întreg spectrul politic va fi adversarul PAS


Fruntașii PAS au fost exaltați în 2021 de sprijinul covârșitor obținut la parlamentarele anticipate din partea electoratului, în special din diaspora. La localele din 2023, diaspora nu o să mai voteze, iar adversarii își fac planuri în privința alegătorilor de acasă.
Fruntașii PAS au fost exaltați în 2021 de sprijinul covârșitor obținut la parlamentarele anticipate din partea electoratului, în special din diaspora. La localele din 2023, diaspora nu o să mai voteze, iar adversarii își fac planuri în privința alegătorilor de acasă.

 În ultimele zile ale verii, pe scena politică s-a dat startul pregătirilor de campania electorală pentru alegeri locale generale de anul viitor, cu cel puțin două formațiuni politice mizând pe o scădere de popularitate a partidului de guvernământ PAS și pe preluarea electoratului dezamăgit.  

„Întreg spectrul politic va fi la alegerile din 2023 un oponent colectiv al actualului partid de guvernământ, care controlează toate pârghiile din acest stat și care este reticent față de orice alianțe cu alte formațiuni”, a spus într-o discuție săptămânală cu Europa Liberă analistul Igor Boțan, director al Asociației pentru Democrație Participativă (ADEPT).

Primarul Chișinăului, Ion Ceban, a anunțat la 22 august că mai face un pas pentru a-și crea Mișcarea Alternativa Națională (MAN). Partidul fostului fruntaș socialist va face opoziție partidului de guvernământ, dar va sprijini integrarea europeană, la fel ca guvernarea. Câteva zile mai târziu, președintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, a spus, la 25 august, la o conferință la Vadul lui Vodă, că lansează un „efort de consolidare a centrului politic” din R. Moldova, invitând la discuții mai multe partide extraparlamentare mici.

De vorbă cu Igor Boțan despre startul pregătirilor de alegerile locale generale din 2023
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:18:00 0:00

Jocul primarului capitalei, Ion Ceban

Alegerile locale generale sunt așteptate în octombrie-noiembrie 2023. Vor avea loc la peste doi ani de guvernare PAS, la trei ani de la câștigarea alegerilor prezidențiale de către Maia Sandu, fondatoarea PAS, dar și la finalul primului mandat de 4 ani al lui Ion Ceban în funcția de primar al capitalei. Fost fruntaș al Partidului Socialiștilor (PSRM), Ceban și-a suspendat calitatea de membru după ce a devenit primar, iar apoi a anunțat, în decembrie 2021, că își construiește partidul propriu.

Ceban face un joc strategic, cu impact de lungă durată asupra politicii moldovene

„Părerea mea este că Ion Ceban își creează acest partid de centru pentru a atrage electoratul pro-european, dacă va fi dezamăgit de PAS. Efortul său vine în aceeași albie în care încearcă și Dumitru Diacov să îndrepte așa zisul centrism politic moldovenesc și mai degrabă aș vedea aici o încercare a primarului Chișinăului de a prelua inițiativa dlui Diacov decât de a submina pozițiile Partidului Socialiștilor”, spune Igor Boțan.

Ceban s-a desolidarizat de foștii săi colegi în chestiuni cheie: a spus că limba oficială a Republici Moldova este română, iar acum „transmite socialiștilor că iar miza pe vectorul pro-rus este greșită”, spune Boțan. Dar el crede că Ceban nu urmărește distrugerea PSRM, ci ar putea face „un joc mai profund, strategic, cu impact de lungă durată asupra situației din R. Moldova”, care ar putea implica viitoare alianțe de centru stânga cu socialiștii.

Popularitatea puterii și tentația resursei administrative

„Înviorarea scenei politice”, crede analistul, survine pe fundalul indiciilor despre scăderea popularității guvernării, care se confruntă cu efectele războiului din Ucraina – o rată a inflației de peste 30% după scumpirea carburanților, gazelor, alimentelor –, în timp ce reforma justiției și combaterea corupției pentru care au fost aleși Maia Sandu și PAS avansează lent.

Spre lauda sa, PAS se abține deocamdată de la folosirea resursei administrative.

Putem încerca să ghicim cine vor fi oponenții principali ai guvernării PAS peste un an, în pragul alegerilor locale, un scrutin cheie și primul de la victoria covârșitoare a PAS din 2021?

„Întregul spectru politic din R. Moldova va fi un fel de adversar al actualei guvernări”, spune directorul adept, explicând că refuzul evident al PAS de a crea alianțe îi forțează pe toți ceilalți „de dreapta, de stânga, pro-ruși sau pro-români” să-i fie adversari.

„Rămâne de văzut care este puterea administrativă a actualului partid de guvernământ și dacă va folosi resursa administrativă, ca predecesorii săi”, dar până acum, conchide Igor Boțan, „PAS s-a abținut spre lauda sa” să facă uz de o asemenea metodă.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

Previous Next

XS
SM
MD
LG