La întrunire a fost invitată și prim-ministra Natalia Gavrilița, care nu a fost însă prezentă la discuții.
Președintele Federației „Forța Fermierilor”, Alexandru Slusari, a spus Europei Libere că, în condițiile în care nu mai poate fi declarată starea de urgență în agricultură deoarece legislația nu permite acest lucru, agricultorii așteaptă ca revendicările lor să fie soluționate prin adoptarea unor decizii în cadrul Comisiei pentru Situații Excepționale.
Cererile lor au rămas aceleași:
- amânarea plăților către creditori, fără calcularea penalităților;
- acordarea unor facilități fiscale;
- atragerea resurselor externe pentru compensarea pierderilor suferite de agricultori.
„Au fost făcute, din nou, multe promisiuni, multe constatări, dar, până la urmă, nu am primit un răspuns concret la întrebările noastre”, a declarat Alexandru Slusari.
Prin urmare, cele trei asociații - Federația Națională a Fermierilor, „Forța Fermierilor” și „Moldova-Fruct” - vor adresa marți, 6 septembrie, o scrisoare către șefa guvernului, Natalia Gavrilița, invitând-o insistent la discuții, iar dacă nu vor obține răspunsuri la solicitări cel târziu până luni, 12 septembrie, atunci vor organiza proteste.
Cu câteva ore înainte de întrunirea fermierilor, ministrul agriculturii, Vladimir Bolea, a ținut cu conferință de presă în care a amintit măsurile prin care statul susține producătorii agricoli, cum ar fi compensarea accizei la motorină.
Ministrul a mai spus că au avut loc discuții cu reprezentanții sistemului bancar, care ar fi dispuși să examineze fiecare caz în parte și să reeșaloneze datoriile creditare ale fermierilor. Ministerul agriculturii intenționează să majoreze suma subvenționată de AIPA a dobânzilor la credite.
O altă întrunire ar fi fost cu importatorii de fertilizanți și îngrășăminte, care, potrivit lui Bolea, ar fi gata și ei să reeșaloneze datoriile fermierilor care au procurat astfel de produse, cu promisiunea că vor achita la toamnă. Ministerul Finanțelor a decis ca inspectoratele fiscale să nu aplice penalizări în cazul neachitării impozitelor, precum și, în funcție de situația fiecărui fermier, să fie elaborat un program de achitare a acestor impozite către bugetul de stat.
Ministrul a mai anunțat că există o inițiativă pentru crearea unui fond de 93 de milioane de lei pentru compensarea accizelor la păcură și motorină, folosite de fabricile de zahăr sau alte unități de procesare.
Vladimir Bolea susține că în scurt timp ar putea fi obținut un acord de liber schimb cu Egiptul, ceea ce ar duce ar deschide o nouă piață mare pentru producătorii din R. Moldova.