Linkuri accesibilitate

Mongolia | Mii de ruși au trecut granița de când Putin a ordonat mobilizarea


La granița Rusiei cu Mongolia
La granița Rusiei cu Mongolia

La 25 septembrie, la un punct de trecere a frontierei dintre Rusia și Mongolia erau cozi lungi de mașini, mii de persoane sosind în această țară din estul Asiei de când Kremlinul a anunțat că bărbații ruși sunt amenințați cu mobilizarea.

Creșterea traficului de ruși către Mongolia vine în contextul în care există informații despre cozile făcute de cei care vor să părăsească Rusia urmând trasee rutiere către Finlanda, Georgia și Armenia, de când președintele Vladimir Putin a ordonat o mobilizare parțială la 21 septembrie. Experții militari occidentali estimează că Rusia a pierdut zeci de mii de oameni în lupte de când a invadat Ucraina, adică de la sfâșitul lunii februarie.

AFP l-a citat pe șeful unui punct de control din orașul Altanbulag, din Mongolia, care a declarat că în ultimele cinci zile au trecut în Mongolia peste 3.000 de cetățeni ruși, mai toți bărbați.

Până la 24 septembrie, au fost reținute aproape 800 de persoane în timpul protestelor din Moscova și din zeci de alte orașe împotriva ordinului de mobilizare al lui Putin , potrivit grupului umanitar OVD-Info.

Poliția a folosit forța împotriva demonstranților, iar martorii oculari au declarat că numărul protestatarilor a scăzut de la primele mitinguri. Se pare că mulți tineri reținuți în timpul protestelor au fost chemați să se înregistreze pentru serviciul militar.

Live Briefing | Război în Ucraina

Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG