Mobilizarea parțială a provocat proteste în toată Rusia, nu de mare amploare, dar remarcabile pentru o țară în care și o singură persoană cu o pancartă în mână este imediat reținută.
Protestele de la sfârșitul săptămânii s-au extins în peste 35 de orașe din Rusia. Cel puțin 840 de persoane au fost reținute, dintre care mai mult de jumătate la Moscova, potrivit organizației pentru drepturile omului OVD-Info.
Cel mai mare număr de rețineri într-o singură zi a fost înregistrat pe 21 septembrie, când manifestații spontane de protest au avut în 43 de orașe din Rusia, în ziua în care președintele Vladimir Putin a anunțat mobilizarea. De atunci, aproape 2.500 de oameni persoane au fost reținute de poliție, potrivit OVD-Info, dar numărul real al acestora ar putea fi mai mare.
Duminică, cel puțin 128 de persoane au fost reținute în cinci orașe din Siberia și Orientul Îndepărtat al Rusiei - Iakutsk, Irkutsk, Reftinski și Kotlas, precum și în orașul Mahacikala, din Caucazul de Nord, unde au fost reținute cca 100 de persoane.
În timpul protestelor din Mahacikala, care este capitala regiunii predominant musulmane Daghestan, au avut loc ciocniri cu poliția. Grupul OVD-Info s-a arătat îngrijorat de relatările privind „reținerile foarte dure” în regiune. Zeci de videoclipuri postate pe reţele sociale arată manifestanți confruntându-se cu poliţia, iar activiști au relatat că forțele de ordine au folosit arme cu electroşocuri şi la bastoane împotriva mulțumii.
Printre sutele de manifestanți din Mahacikala au fost și multe femei, care au scandat „Nu războiului!”. Alte imagini video arată cum un grup de femei confruntă un ofiţer la un centru de recrutare, spunându-i că, nu Ucraina, ci Rusia este cea care a început războiul.
„Suntem împotriva războiului! De ce ne luați bărbații? – strigă o femeie. Cine a fost atacată? Rusia?! Nu ei au venit la noi, ci noi am fost cei care am atacat Ucraina. Rusia a atacat Ucraina! Opriţi războiul!”, au scandat protestatarele.
Primarul din Mahacikala, Salman Dadaiev, a calificat mitingul drept o „tentativă de perturbare” a evenimentelor care marchează a 165-a aniversare a orașului și „provocări din partea unor indivizi implicați în activități antistatale”.
OVD-Info a mai relatat că în localitatea Endirei din Daghestan poliția a tras focuri de armă în aer pentru a dispersa o mulțime de cca 100 de persoane care a blocat un drum, în încercarea de a-i opri pe oficialii care organizează recrutarea în zonă.
În Rusia este în creștere și numărul celor care încearcă să fugă din țară pentru a scăpa de mobilizare. Aproape 17.000 de ruşi au trecut frontiera în Finlanda la weekend, cu 80% mai mulţi față acum o săptămână, au anunţat luni autorităţile finlandeze, citate de Reuters. Alte câteva mii de ruși au trecut granița în Georgia și Mongolia, de când președintele Vladimir Putin a ordonat mobilizarea parțială.
Între timp, Kremlinul a recunoscut că s-a comis ceea ce a numit „greşeli” în timpul mobilizării miilor de rezerviști care urmează a fi trimişi să lupte în Ucraina. Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, și-a exprimat speranţa că „aceste greşeli vor fi corectate”.
Anunțul a venit după ce președintele rus Vladimir Putin a semnat la sfârșitul săptămânii trecute amendamente legislative care înăspresc cu până la 10 ani de închisoare pedepsele pentru dezertori și pentru cei care refuză să lupte.