Linkuri accesibilitate

Predicții demografice: peste 20 de ani, R.Moldova va fi aproape depopulată și cu locuitori bătrâni  


În 2040, Republica Moldova va ajunge o țară care va număra o populație de 1,7 milioane, iar mai bine de jumătate dintre locuitori vor avea vârsta de peste 50 de ani.

Proporția celor care vor avea peste 70 de ani va fi de circa 17%, un indicator foarte mare, a declarat la Europa Liberă, Eduard Mihalaș, analist de Programe Populație și Dezvoltare din cadrul Agenției ONU pentru Populație (UNFPA) în Moldova.

Portretul-robot demografic al Republicii Moldova peste 20 de ani: o țară depopulată și îmbătrânită  
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:20:37 0:00

Întrebat de ce moldovenii continuă să-și părăsească țara, expertul a spus că printre motivele care i-ar împinge pe oameni să plece ar fi și dezamăgirea de Republica Moldova. Printre fenomenele ce alimentează migrația, potrivit expertului, sunt corupția și problemele cotidiene.

În situația în care cimitirele se extind în Republica Moldova, iar maternitățile sunt solicitate tot mai puțin, Eduard Mihalaș spune că, din păcate, natalitatea va continua să scadă, iar mortalitatea să crească.

„Anul trecut am avut aproximativ 29 de mii de nașteri. Până în 2040 acestea ar putea să scadă până la 20 de mii, iar alți demografi susțin că se vor naște până la 15 mii de copii”, a spus Eduard Mihalaș.

Ce poate face statul în această situație e să ajute, prin diverse programe, bărbații și femeii care își doresc copii, consideră expertul UNFPA.

Alte declarații, pe scurt:

  • Despre fenomenul migrației și politicile statului: Studiile UNFPA arată că aproximativ 15,5% din populație intenționează să părăsească țara în următorii trei ani, 1/3 dintre aceste persoane fiind tinerii. Principalul factor ce conduce la scăderea numărului populației este migrația. Din păcate, Guvernul nu are atât de multe instrumente care să influențeze acest proces. Autorităților nu le rămâne decât să faciliteze migrația circulară, acordurile sociale în vederea recepționării pensiilor în R. Moldova pentru cei care au lucrat în străinătate. În alte domenii, intervențiile sunt destul de bune, printre acestea numărându-se concediile paternale, noile forme de concedii de îngrijire a copilului, politicile pentru facilitarea revenirii femeilor pe piața muncii.
  • Despre speranța de viață în R. Moldova: Rămâne în continuare scăzută, în special în rândul bărbaților. Foarte mulți bărbați mor înainte să ajungă la vârsta de pensionare. În Moldova, speranța de viață este mai joasă cu zece ani decât în UE.
  • Despre decizia celor cu venituri mari de a emigra: Venitul mic nu mai este un motiv de bază pentru decizia de a emigra. În prezent, oamenii cu venituri [lunare] de peste 20.000 de lei oricum doresc să plece. Deciziile de a emigra sunt condiționate de satisfacția de viață pe care o au oamenii în R. Moldova.
  • Despre cine pleacă și cine revine: În medie, circa 150.000 de oameni pleacă [din R. Moldova] în fiecare an și circa 100.000 revin. Puțin probabil că tinerii vor mai reveni în Republica Moldova. Pleacă tinerii de 20-30 de ani și se întorc persoanele de peste 50 de ani, cei care au acumulat unele venituri.
  • În Republica Moldova, 29% dintre tineri nu lucrează și nu învață. E un număr foarte mare. Acești tineri pleacă, neregăsindu-se în Moldova.
  • Despre migrația internă: În anii care urmează vor fi tot mai multe sate rămase fără populație sau cu populație îmbătrânită. Statul nu prea poate influența situația. Investiții masive în localitățile rurale nu vor fi făcute în condițiile în care nu există populație. Ceea ce poate face statul este să creeze condiții pentru cei de la sate să acceseze servicii din centrele raionale sau municipii, fiind vorba de polii regionali de atragere a forței de muncă.
  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

Previous Next

XS
SM
MD
LG