Linkuri accesibilitate

Raport ONU: Rusia, responsabilă de crime de război în Ucraina


La Bucea au fost descoperite gropi comune și civili omorâți de armata rusă, 2 aprilie 2022
La Bucea au fost descoperite gropi comune și civili omorâți de armata rusă, 2 aprilie 2022

Un raport al ONU publicat la 18 octombrie afirmă că forțele rusești au fost responsabile pentru „marea majoritate” a încălcărilor drepturilor omului, inclusiv pentru crime de război, în patru regiuni din Ucraina în primele săptămâni de război.

Comisia internațională independentă de anchetă privind Ucraina a documentat evenimentele din regiunile Kiev, Cernihiv, Harkov și Sumi din nordul Ucrainei la sfârșitul lunii februarie și în martie 2022. Comisia a constatat că forțele rusești au bombardat fără discriminare zonele pe care încercau să le captureze și au atacat civilii care încercau să fugă.

Comisia „a găsit motive rezonabile pentru a concluziona că o serie de crime de război, încălcări ale drepturilor omului și ale dreptului umanitar internațional au fost comise în Ucraina”, a afirmat Consiliul ONU pentru Drepturile Omului într-un comunicat de presă.

Comisia a documentat modele de execuții sumare, detenție ilegală, tortură, rele tratamente, violuri și alte violențe sexuale comise în zonele ocupate de trupele rusești în cele patru regiuni acoperite de raport, a precizat Consiliul pentru Drepturile Omului.

Consiliul a precizat că, deși forțele armate ruse au fost responsabile pentru „marea majoritate a încălcărilor identificate, forțele ucrainene au comis, de asemenea, încălcări ale dreptului umanitar internațional în unele cazuri, inclusiv două incidente care pot fi calificate drept crime de război”.

XS
SM
MD
LG