Linkuri accesibilitate

Kremlinul suspendă acordul privind exportul de cereale pe Marea Neagră


Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în fața Adunării Generale ONU
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în fața Adunării Generale ONU

Rusia a suspendat acordul care permitea Ucrainei să exporte cereale din porturile din Marea Neagră, după ce o navă de război rusă a fost avariată în orașul-port Sevastopol, în timpul unor atacuri cu drone în peninsula Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014.

Ministerul rus al Apărării a invocat „atacuri teroriste” asupra Flotei sale din Marea Neagră ca motiv pentru suspendarea acordului la care s-a ajuns în urmă cu trei luni pentru a stopa o criză globală a foamei. Ambasadorul rus la ONU, Vassili Nebenzia, i-a scris lui Antonio Guterres, secretarul general ONU că, din cauza atacurilor cu drone asupra navelor rusești din coridorul protejat din Marea Neagră, Rusia „nu poate garanta [siguranța] navelor civile care călătoresc în cadrul inițiativei [Mării Negre]”. De aceea, Moscova suspendă acordul din iulie „pentru o perioadă nedeterminată”, a precizat el în scrisoarea pusă la dispoziția presei.

Un purtător de cuvânt al ONU a confirmat că organismul cu sediul la New York a fost „în contact cu autoritățile ruse în această chestiune.”

Ministrul ucrainean de externe a declarat că Rusia „folosește un pretext fals” pentru a bloca acordul privind cerealele. Secretarul de stat american Antony Blinken a îndemnat Rusia să mențină în funcțiune exporturile „esențiale, care salvează vieți”. „Orice acțiune a Rusiei de a întrerupe aceste exporturi critice de cereale este, în esență, o declarație potrivit căreia oamenii și familiile din întreaga lume ar trebui să plătească mai mult pentru alimente sau să sufere de foame”, a declarat Blinken într-o declarație. „Prin suspendarea acestui acord, Rusia transformă din nou alimentele în arme în războiul pe care l-a început”, a spus Blinken.

XS
SM
MD
LG