O cantitate record de 354.500 de tone de produse agricole a părăsit mai multe porturi ucrainene, ca parte a acordului privind exporturile de cereale din porturile Ucrainei de la Marea Neagră, a spus un purtător de cuvânt al administrației militare din Odesa, în ciuda retragerii Rusiei din acordul mediat de Națiunile Unite în iulie, privind reluarea exporturilor de grâne din Ucraina, după ce a acuzat Kievul pentru un atac cu drone asupra Flotei ruse de la Marea Neagră.
Ucraina a respins acuzațiile spunând că Rusia le-a folosit ca pretext pentru o ieșire din acord pregătită dinainte, iar Washingtonul a acuzat Moscova că folosește alimentele drept armă în conflictul său cu Ucraina.
40 de nave inspectate la Istanbul
Organizația Națiunilor Unite a căzut de acord cu Ucraina și cu Turcia asupra unei foi de parcurs pentru 16 nave de transport - 12 ieșind din porturile ucrainene, altele patru intrând în ele - iar inspectarea primelor 40 de vase a fost terminată la Istanbul pe 31 octombrie. Inspecția a fost efectuată de o echipă alcătuită doar din reprezentanți ONU și ai Turciei, deci fără reprezentanți ucraineni și ruși, cum se întâmpla înainte de ieșirea Rusiei din acord, a anunțat un purtător de cuvânt al Națiunilor Unite.
Ministrul ucrainean al Infrastructurii Oleksandr Kubrakov a confirmat că 12 vase au părăsit porturile ucrainene, în cadrul acordului din iulie: „Astăzi, 12 vase au părăsit porturile ucrainene. Delegația ONU și a Turciei au pus la dispoziție 10 echipe de inspectori pentru inspectarea a 40 de nave, pentru a îndeplini Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră. Inspecțiile au fost acceptate de delegația ucraineană. Delegația rusă a fost informată”, a scris Kubrakov pe Twitter.
Rusia a anunțat pe 29 octombrie că nu mai participă la Inițiativa Grânelor de la Marea Neagră pentru un „termen nedifinit”, pretinzând că nu mai poate „garanta securitatea navelor civile”, după un atac cu drone asupra flotei sale.
Prețul la grâne a crescut din nou
Exporturile de grâne sunt o sursă importantă de venituri pentru Ucraina, a cărei economie a fost decimată de războiul declanșat de Rusia în februarie. Oprirea exporturilor ucrainene ar avea drept consecință creșterea prețurilor la alimente, mărite deja de inflația globală.
Manevra Moscovei a făcut ca prețul grâului de la bursa din Chicago să crească cu 6 la sută, iar cel al porumbului cu mai mult de 2 procente, pe 31 octombrie.
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan, unul din arhitecții acordului din iulie, a declarat luni că Turcia e decisă să-și continue eforturile de a ține în viață acest acord, în ciuda retragerii Rusiei din el.
Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, António Guterres, a spus pe 30 octombrie că e „profund îngrijorat” de decizia Rusiei de a ieși din acordul mediat în iulie, care a ajutat la potolirea creșterii masive a prețurilor la alimente ce amenința să pună milioane de oameni în pragul foametei.
Președintele american Joe Biden a calificat decizia Moscovei ca fiind „pur și simplu scandaloasă”.