Linkuri accesibilitate

De ce și cu ce urmări se retrage Rusia din acordul pentru transportul de cereale prin Marea Neagră


Aproximativ 9 milioane de tone de cereale, produse alimentare și fertilizatori au fost exportate prin culoarul securizat, organizat în Marea Neagră în urma acordului semnat de Rusia și Ucraina în luna iulie, care a fost intermediat de Turcia și Națiunile Unite.
Aproximativ 9 milioane de tone de cereale, produse alimentare și fertilizatori au fost exportate prin culoarul securizat, organizat în Marea Neagră în urma acordului semnat de Rusia și Ucraina în luna iulie, care a fost intermediat de Turcia și Națiunile Unite.

Decizia Rusiei de a se retrage din acordul de transport al cerealelor prin Marea Neagră pune în pericol asigurarea hranei către zone defavorizate și poate spori criza alimentară globală, transmit liderii mondiali. 

Douăsprezece nave cu cereale au plecat luni din porturile ucrainene, în condiții speciale, cu supervizare doar din partea ONU și a Turciei, nu și a delegațiilor ucraineană și rusă, cum prevedea acordul semnat în iulie.

Pentru alte zeci de nave de transport de marfă, procedurile stabilite prin acordul intermediat de Organizația Națiunilor Unite (ONU) și Turcia, sunt blocate sau cel puțin îngreunate.

Ca urmare a acordului de transport al cerealelor și reluare a exporturilor, prima navă cu cereale a plecat din portul Odesa, spre Liban, în 1 august.
Ca urmare a acordului de transport al cerealelor și reluare a exporturilor, prima navă cu cereale a plecat din portul Odesa, spre Liban, în 1 august.

Retragerea Rusiei din cadrul acordului va pune în dificultate țările dependente de importurile cerealiere și duce la majorarea prețurilor, transmite Reuters.

„Uniunea Europeană cere Rusiei să revină asupra deciziei”, a transmis liderul diplomației europene, Josep Borrell, la scurt timp după ce Kremlinul a anunțat sâmbătă renunțarea la acordul care urma să expire la mijlocul lunii noiembrie.

„Decizia Rusiei afectează principala rută de export a cerealelor și a fertilizatorilor agricoli pentru a combate criza alimentară globală”, a mai spus Borrell. Acesta a anunțat, luni, că va avea în cursul zilei o convorbire cu secretarul general al ONU, António Guterres, pentru a se asigura că transporturile vor putea continua.

De altfel, și Rusia a solicitat inițial Națiunilor Unite, pentru luni, discuții pe marginea acordului de transport al cerealelor. Anterior, ONU și-a manifestat îngrijorarea legată de decizia Rusiei și s-a angajat la negocieri intense, astfel încât Kremlinul să își reconsidere poziția.

La rândul lor, liderii mondiali au făcut apeluri repetate către Rusia pentru a reveni asupra acordului, astfel încât transportul cerealelor să nu se blocheze. Președintele SUA, Joe Biden, a transmis sâmbătă că decizia Rusiei „este pur și simplu scandaloasă” și că prevederile acordului semnat în iulie trebuie respectate întocmai.

Coordonatorul ONU pentru implementarea acordului, Amir Abdulla, a declarat că navele cargo civile nu trebuie să devină ținte militare și că transportul produselor cerealiere trebuie să continue sub auspiciile acordului, potrivit Reuters.

Transport rutier, prin România

NATO a cerut, de asemenea, Rusiei să își reconsidere poziția și a transmis că „președintele Putin trebuie să înceteze să folosească alimentele ca armă și să pună capăt războiului său ilegal împotriva Ucrainei”.

Ministrul francez al Agriculturii, Marc Fesneau, a anunțat că țara sa lucrează la variante alternative de a facilita transportul rutier al cerealelor, prin Polonia și România, soluție care nu ar mai depinde de Moscova, potrivit The Guardian.

Între timp, războiul continuă

Rusia a lansat rachete asupra mai multor orașe ucrainene pe 31 octombrie, inclusiv asupra capitalei țării, Kiev, în timp ce Kremlinul continuă atacul neîncetat asupra infrastructurii critice ucrainene în speranța de a epuiza voința de rezistență a populației.

De săptămâni întregi, Rusia vizează infrastructura energetică ucraineană și alte clădiri civile cu rachete, drone și atacuri de artilerie, pe fondul Contraofensivei ucrainene care a alungat trupele rusești din nord-est și le-a împins înapoi în est și sud-est. Rusia pune pe seama dronelor ucrainene atacarea navelor sale din Marea Neagră și invocă acestea atacuri pentru a revoca unilateral acordul negociat la sfârșitul lui iulie.

În condițiile în care invazia sa de opt luni a eșuat și perspectivele unei înfrângeri cresc, Kremlinul încearcă să terorizeze și să demoralizeze populația ucraineană în încercarea de a o înfrânge, au declarat oficiali occidentali și ucraineni. Rusia a distrus peste 40% din infrastructura energetică a Ucrainei în câteva săptămâni, provocând întreruperi de energie electrică în capitala Kiev și în alte locuri, în timp ce se apropie iarna.

Atacurile au fost reluate la 31 octombrie cu lovituri în Kiev, Harkov, Vinnița, Poltava și alte regiuni. Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a declarat că zone întregi din capitală au rămas fără electricitate în urma atacurilor din dimineața zilei de 31 octombrie. Ihor Terejov, primarul din Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, a declarat că două rachete au vizat o importantă instalație de infrastructură civilă.

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat, la rându-i, că atacul din 31 octombrie e un semn de slăbiciune militară a Rusiei, adăugând că în loc să lupte pe câmpul de luptă, Rusia se luptă cu civilii”.

Rusia: Culoarul destinat cerealelor, folosit pentru atacul cu drone

Ministerul rus al Apărării a anunțat sâmbătă că Rusia își suspendă participarea la acordul privind transportul cerealelor din Marea Neagră, semnat la finalul lunii iulie, acuzând că armata ucraineană, în colaborare cu specialiști britanici, au folosit coridorul respectiv pentru un atac cu drone asupra unei părți a flotei sale din Sevastopol, Crimeea.

Ministerul Apărării din Rusia a transmis că a recuperat o parte din dronele utilizate, iar în urma analizării acestora a reieșit că au fost lansate din zona portului Odesa, zburând de-a lungul coridorului securizat pentru transportul cerealelor.

Acestea ar fi fost dotate cu echipamente de navigație canadiene și ar fi fost lansate cu implicarea unor specialiști britanici.

Oficialii ucraineni au transmis că acuzațiile Rusiei sunt un pretext pentru a-și justifica retragerea din cadrul acordului, în timp ce reprezentanții britanici au negat implicarea lor în astfel de operațiuni.

În timp ce oficialii ruși au spus că, în condițiile atacurilor invocate, nu mai pot garanta siguranța coridorului, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că nu există justificarea pentru demersul Kremlinului. El a cerut o reacție internațională puternică și inclusiv excluderea Rusiei din G20.

Pe de altă parte, acordul cu privire la funcționarea coridorului de transport al cerealelor ar fi adus mai degrabă beneficii Ucrainei și Turciei decât Rusiei, a transmis Andrei Kortunov, directorul general al Consiliului de Afaceri Internaționale din Rusia.

Prin coridorul securizat de transport al cerealelor din Marea Neagră au fost transportate începând din 1 august peste 9 milioane de tone de produse cerealiere, porumb, floarea soarelui grâu, ovăz, rapiță.

Aproximativ 190.000 de tone de grâu au ajuns în țări cu risc de foamete, potrivit Ministerului ucrainean al Infrastructurii.

XS
SM
MD
LG