Linkuri accesibilitate

Moscova își intensifică ofensiva și continuă evacuarea civililor


Muniție de război, în fața unei bisericii distruse care face parte din lavra Sviatohirsk, în satul Bohorodicine, regiunea Donețk, Ucraina, 19 octombrie 2022
Muniție de război, în fața unei bisericii distruse care face parte din lavra Sviatohirsk, în satul Bohorodicine, regiunea Donețk, Ucraina, 19 octombrie 2022

Forțele ucrainene s-au confruntat cu atacuri rusești în mai multe regiuni pe 3 noiembrie. Bombardamentele grele și atacurile aeriene au avariat infrastructura, Moscova intensificând ofensiva, a declarat armata ucraineană pe 3 noiembrie.

Centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei a fost din nou deconectată de la rețeaua electrică după ce bombardamentele au avariat liniile de înaltă tensiune rămase. Operatorul centralei, Enerhoatom, a declarat la 3 noiembrie că este de părere că Rusia va încerca în curând să repare și să conecteze cea mai mare centrală nucleară din Europa spre regiunile Crimeea și Donbas ocupate de Rusia.

Statul Major General al forțelor armate ucrainene a declarat în informarea sa din 3 noiembrie că în estul țării au loc lupte grele, trupele rusești desfășurând operațiuni ofensive în zonele Bahmut, Avdiivka și Novopavlivka din estul regiunii Donețk.

Rușii au lansat atacuri asupra a 12 așezări din Donețk și din regiunea vecină Luhansk. Forțele ucrainene au respins atacurile, a precizat armata care susține că, în Luhansk, forțele rusești folosesc civilii ca scuturi umane. Afirmația nu a putut fi confirmată din alte surse independente.

Continuă evacuarea civililor din teritoriile ocupate

Au fost confirmate și alte atacuri rusești în zona centrală a orașului Krivoi Rog și în nord-est, în Sumi și Harkov. „Inamicul încearcă să păstreze teritoriile capturate temporar, concentrându-și eforturile pe limitarea acțiunilor forțelor de apărare în anumite zone", a declarat armata ucraineană.

Rusia a vizat infrastructura civilă și energetică ucraineană în ultimele săptămâni, provocând întreruperi de energie și apă și provocând victime în rândul civililor. Rusia continuă să nege că a vizat civili, deși conflictul a ucis mii de oameni, a strămutat milioane de oameni și a ras de pe fața pământului unele orașe ucrainene.

În sud, contraofensiva ucraineană a intensificat efortul forțelor rusești de a menține controlul în jurul orașului Herson, pe malul drept al râului Nipru.

Autoritățile instalate de Moscova îndeamnă locuitorii să evacueze, a declarat armata ucraineană. Locuitorilor din orașul Nova Zburivka li s-au dat trei zile pentru a pleca și li s-a spus că evacuarea va fi obligatorie începând cu 5 noiembrie, a precizat aceasta.

Autoritățile ruse au declarat în repetate rânduri că Ucraina s-ar putea pregăti să atace barajul masiv Kahovka de pe Nipru și să inunde regiunea. Kievul neagă acest lucru.

Discuții diplomatice despre atacarea flotei din Marea Neagră

Între timp, acordul privind de cereale ucrainene a fost reluat. Șapte nave care transportă produse agricole au părăsit porturile ucrainene din Marea Neagră pe 3 noiembrie, la o zi după reluarea unui acord privind cerealele care vizează livrarea de alimente ucrainene pe piețele externe, a declarat Ministerul Infrastructurii.

Navele sunt încărcate cu 290.000 de tone de produse alimentare și se îndreaptă către țări europene și asiatice, au transmis oficialii ucraineni, fără a oferi detalii.

Ambasadoarea britanică a fost convocată pe 3 noiembrie la Ministerul rus de Externe de la Moscova pentru a da lămuriri în legătură cu afirmațiile Moscovei că Marea Britanie ar fi fost implicată într-un atac cu drone ucrainene asupra flotei militare ruse din Crimeea.

XS
SM
MD
LG