Linkuri accesibilitate

Antony Blinken critică FIFA pentru interzicerea banderolelor în sprijinul diversității


Secretarul de Stat american, Antony Blinken (stânga), și ministrul de externe al Qatarului, Mohammed Bin Abdulrahman Al Thani, în conferința de presă de la Doha, 22 noiembrie 2022
Secretarul de Stat american, Antony Blinken (stânga), și ministrul de externe al Qatarului, Mohammed Bin Abdulrahman Al Thani, în conferința de presă de la Doha, 22 noiembrie 2022

Secretarul de Stat, Antony Blinken, critică decizia FIFA de a amenința jucătorii cu cartonașe galbene, dacă poartă o banderolă, în sprijinul diversității și includerii tuturor, interpretată ca sprijin pentru homosexualitate, interzisă prin lege în Qatar.

Adresându-se reporterilor, avându-l alături pe omologul său din Qatar, Blinken a spus că Statele Unite sunt întotdeauna îngrijorate când există „limitări ale libertății de exprimare”.

Antony Blinken critică FIFA pentru interzicerea banderolelor în sprijinul diversității
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:42 0:00
Link direct

La Clubul Doha, Blinken a adăugat „După opinia mea, nimeni pe un teren de fotbal nu trebuie să fie obligat să aleagă între sprijinul pentru valorile integrării și diversității și a juca pentru echipă”.

Niciuna dintre cele șapte echipe europene care intenționau să aibă capitani purtând banderola nu a făcut-o, neriscând să-și pericliteze șansele de a obține performanțe, ca o consecință a amenințării formulate de forul fotbalistic mondial. Întrebate în legătură cu declarațiile lui Blinken, oficialități FIFA au spus că a fost autorizat un alt mesaj pentru banderole „Nu Discriminării”.

Blinken a asistat la meciul echipei Statelor Unite, egalul cu Țara Galilor. După ce a criticat FIFA, secretarul de stat a adoptat un ton mai moderat față de țara gazdă Qatar, care a fost criticată pentru încălcări grave ale drepturilor lucrătorilor străni și criminalizarea homosexualității. „Știm că fără lucrători, inclusiv numeroși imigranți această Cupă Mondială nu ar fi fost posibilă” – a spus Blinken, continuând ”Qatarul a făcut progrese importante în ultimii ani în legile muncii și extinderea drepturilor lucrătorilor”. Blinken a mai declarat însă „Eforturi suplimentare sunt necesare în legătură cu aceste chestiuni și Statele Unite continua să coopereze cu Qatar pentru întărirea drepturilor lucrătorilor”.

Ministrul de externe al Qatarului, șeicul Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, a spus că criticii țării sale nu țin cont de reformele făcute și că nu poate schimba opiniile celor care doresc să atace prestigiul Qatarului.

Raporturile americano-qatareze sunt bune, acea țară găzduiește o bază militară americană cu 8 mii de personae, care servește ca unul dintre centrele de comandament regional. În aceeași intervenție, aflându-se în regiune, Antony Blinken s-a referit la situația din Iran, țară în care proteste masive sunt reprimate violent de autorități, asta având și o implicație fotbalistică, membrii echipei naționale iraniene refuzând să intoneze imnul national. Blinken a spus că protestele din Iran generează interes în întrega lume.

XS
SM
MD
LG