Linkuri accesibilitate

Parlamentul European califică Rusia drept „stat terorist”


Urmat de mama lor Natașa, Iarik Stepanenko, de 11 ani, împinge scaunul rulant în care se află sora sa geamănă Iana, Liov, 12 mai. Ei au fost răniți după ce o rachetă rusească a lovit gara din orașul Kramatorsk, estul Ucrainei, pe 8 aprilie.
Urmat de mama lor Natașa, Iarik Stepanenko, de 11 ani, împinge scaunul rulant în care se află sora sa geamănă Iana, Liov, 12 mai. Ei au fost răniți după ce o rachetă rusească a lovit gara din orașul Kramatorsk, estul Ucrainei, pe 8 aprilie.

După Adunarea Parlamentară NATO, luni 21 noiembrie, Parlamentul European a recunoscut, miercuri 23 noiembrie, Rusia drept „stat terorist”.

Rezoluția Parlamentului European spune că Rusia «sponsorizează terorismul și folosește mijloace teroriste» în războiul său din Ucraina, comițând «crime de război».

Votul asupra versiunii finale a rezoluției, ținut în sesiune plenară la Strasbourg, a fost de 494 pentru, 58 împotrivă și 44 abțineri.

Rezoluția reiterează și sprijinul total al legislativului Uniunii Europene pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, în cadrul granițelor sale recunoscute internațional și condamnă «războiul de agresiune ilegal, neprovocat și nejustificat» al Rusiei împotriva Ucrainei.

Un al nouălea pachet de sancțiuni contra Rusiei

Parlamentul cere UE și statelor membre să pună la punct un cadru juridic european pentru desemnarea unor state drept sponsori ai terorismului și să ia în considerare adăugarea Rusiei pe o asemenea de listă a UE de state teroriste.

Ea mai cere liderilor UE să finalizeze rapid un al nouălea pachet de sancțiuni impuse Rusiei și să includă pe lista persoanelor sancționate individual membrii grupării ruse de mercenari Wagner, precum și membrii formațiunilor militare cecene ale lui Ramzan Kadîrov.

Deputații au mai cerut și ca lista persoanelor vizate de sancțiuni să le includă pe cele implicate în deportările forțate, adopțiile forțate de copii ucraineni, „referendumurile” ilegale din regiunile Lugansk, Herson, Zaporojie și Donețk și „alegerile” ilegale din Crimeea și Sevastopol, precum și pe toți membrii partidelor din Duma de Stat a Rusiei care dețin funcții în parlamentele create în Ucraina, la toate nivelurile, inclusiv la nivel regional și municipal.

Rezoluția mai cere interzicerea importului direct sau indirect de diamante din Rusia, apoi un embargo imediat și complet asupra importurilor UE de combustibili fosili și uraniu din Rusia, „și ca cele două conducte Nord Stream 1 și 2 să fie complet abandonate, pentru a opri finanțarea războiului de agresiune al Rusiei”.

„Trecutul și prezentul ne arată că Rusia este un stat terorist”

Cererea interzicerii importului de diamante riscă să nemulțumească Belgia, care a căutat până acum să evite acest lucru, orașul belgian (flamand) Antwerpen/Anvers fiind centrul mondial al diamantulelor.

Inițiativa rezoluției, poloneză la origine, a pornit de la grupul parlamentar (și „euro-sceptic”) ECR, dar a primit sprijinul tuturor principalelor grupuri parlamentare transnaționale.

Vorbind după adoptarea rezoluției, coordonatoarea ECR pentru politică externă, poloneza Anna Fotyga, a spus:

„Trecutul și prezentul ne arată că Rusia este un stat terorist. O spunem clar în această rezoluție. Asta ar trebui să aibă și consecințe concrete. Statul terorist al Rusiei ar trebui învins. Nu putem negocia cu teroriştii sau face afaceri cu ei. Rusia ar trebui să fie izolată la nivel internațional, inclusiv să fie exclusă din Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite”.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG