Linkuri accesibilitate

Mai mulți elevi ucraineni în școli | „Copiii s-au adaptat ușor, și-au făcut prieteni, dar le este dor de casă...”


 Anna Golinska este o învățătoare din Ucraina care s-a refugiat în R. Moldova și predă la gimnaziul „Taras Șevcenco”, acolo unde învață 42 de copii ucraineni.
Anna Golinska este o învățătoare din Ucraina care s-a refugiat în R. Moldova și predă la gimnaziul „Taras Șevcenco”, acolo unde învață 42 de copii ucraineni.

1155 de copii ucraineni frecventează școlile moldovenești, cu aproape 100 mai mulți decât la începutul anului școlar. Evoluția războiului din Ucraina face ca numărul elevilor care învață în cele 254 de școli să varieze constant, precizează ministerului Educației.

Cei mai muți dintre elevii – 728 - au calitatea de audient, ceea ce înseamnă că asistă la ore, dar își continuă studiile online în școala ucraineană în care sunt înscriși. Elevii sunt înregistrați în cataloage provizorii, iar, ulterior, pot susține examenele pentru echivalarea studiilor. Cei mai mulți studiază în instituțiile de învățământ din municipiul Chișinău – 832, cu predare în limba română și rusă. Tot în capitală sunt și cei mai mulți copii care merg la grădiniță, a spus șeful Direcției Educație, Andrei Pavaloi în cadrul ședinței primăriei Chișinău, și anume 302.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, în școlile și grădinițele din municipiul Chișinău au fost angajați opt refugiați ucraineni, printre care și o învățătoare. Anna Golinska predă la gimnaziul „Taras Șevcenco”, acolo unde învață 42 de copii ucraineni.

Profesoara din Ucraina care și-a găsit refugiu la un gimnaziu din Chișinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:22 0:00

Directoarea gimnaziului, Angela Moizesovici a declarat pentru Europa Liberă că cei mai mulți elevi ucraineni învață în clasele primare. „Copiii s-au adaptat ușor, și-au făcut prieteni, dar le este dor de casă, de rudele, prietenii care au rămas în Ucraina.", susține directoarea.

Potrivit datelor oferite Europei Libere de ministerul Educației, 636 de elevi ucraineni învață în clasele primare, dintre aceștia mai mult de jumătate sunt băieți. Iar în grădinițe, în total, s-au integrat 667 copii.

Autoritățile în educație susțin că din cei 1127 de studenți străini care învață în universitățile moldovene, 604 sunt refugiați din Ucraina.

Cele mai recente date ale ministerului de Interne arată că pe teritoriul Republicii Moldova sunt peste 85 de mii de cetățeni străini, dintre care peste 43 de mii - minori.

  • 16x9 Image

    Liuba Maxim

    Sunt îndrăgostită de drumeții la munte și de televiziune, domeniu în care am lucrat aproximativ 8 ani. Din 2022 fac parte din echipa Europei Libere Moldova, unde scriu despre educație și spun poveștile oamenilor care au curajul să-și depășească limitele.

XS
SM
MD
LG