Considerată până nu de mult un punct de referință pentru economia digitală a Rusiei, compania Yandex se va împărți în două: o structură – relativ independentă de Moscova – care va continua să dezvolte anumite produse pentru piața internațională, și o structură care va cuprinde grosul produselor și va continua să activeze pe piața rusă, sub o nouă conducere apropiată de Kremlin.
Anunțul vine după luni de tulburări interne, marcate de demisia mai multor directori, vânzarea a două dintre cele mai cunoscute produse ale companiei și o prăbușire a prețului acțiunilor Yandex. Tranzacționarea lor pe bursele internaționale a fost între timp înghețată.
„Vremuri grele”: Kudrin la conducerea Yandex
„Sunt vremuri extrem de grele”, a declarat John Boynton, președintele consiliului de administrație al Yandex N.V (compania mamă, înscrisă în Olanda), într-o declarație publicată la sfârșitul zilei de 25 noiembrie.
Potrivit site-ului de știri „The Bell”, primul care a relatat despre reorganizare, compania Yandex N.V. va pierde proprietatea și controlul asupra afacerilor grupului.
Aceste operațiuni vor fi preluate de o nouă companie înregistrată în Rusia, cu un nou consiliu de administrație condus de Alexei Kudrin, un apropiat al președintelui Vladimir Putin, în prezent șeful Camerei de Audit, organul de supraveghere fiscală al guvernului.
Publicația „The Bell” relatează că Alexei Kudrin s-a întâlnit cu Putin pe 25 noiembrie pentru a discuta viitorul companiei Yandex. În noua entitate, Kudrin va primi 5% din acțiuni. Acordul mai prevede ca alt acționar minoritar să fie Vladimir Potanin, oligarhul miliardar care are în proprietate gigantul metalurgic Norilsk Nickel.
În declarația sa oficială, grupul Yandex N.V. a spus că „a început un proces strategic de revizuire a opțiunilor de restructurare a proprietății și guvernării grupului în lumina contextului geopolitic actual”.
„Consiliul anticipează că Yandex N.V. [compania actuală cu sediul în Olanda] va fi redenumită, dar afacerea care va fi cedată (cesionată) va păstra drepturile exclusive de utilizare a mărcii Yandex”, se mai spune în anunțul oficial al companiei. Toate aceste modificări trebuie aprobate de acționari.
În cadrul reorganizării, fondatorul companiei Yandex, Arkadi Voloj, care a plecat din Rusia după lansarea invaziei în Ucraina și s-a stabilit în Israel, își va păstra unele drepturi de licență pentru a dezvolta proiecte originale Yandex în afara Rusiei.
Yandex, victimă colaterală a invaziei din Ucraina
Yandex este o combinație de Google, Uber, PayPal, Bolt, Amazon, YouTube și multe alte afaceri online, a dominat piața din Rusia și are angajați mii de ingineri, programatori și web-designeri.
Compania, ale cărei acțiuni tranzacționate în Statele Unite erau deținute de mari fonduri mutuale și companii de investiții, este supusă presiunilor cel puțin din 2019. Este anul în care a fost obligată să acorde băncii de stat Sberbank un drept de veto asupra deciziilor majore de management.
Voturile băncii au fost ulterior transferate unei fundații rusești.
Marea restructurare care are loc acum este însă rezultatul invaziei din Ucraina și al cenzurii din ce în ce mai dure, impusă odată cu începerea războiului.
La scurt timp după lansarea invaziei pe 24 februarie, Kremlinul a promovat o lege care a încriminează „discreditarea forțelor armate ale Federației Ruse” – un termen foarte general, care permite autorităților să-i urmărească și sancționeze pe rușii care protestează împotriva războiului, pun la îndoială motivele pentru care s-a lansat invazia sau chiar critică conducerea civilă sau militară a țării.
Mass-media ruse nu pot numi conflictul „război”, trebuie să folosească eufemismul oficial de „operație militară specială”.
În cele zece luni care au trecut de la lansarea invaziei din Ucraina, Duma de stat a înăsprit și mai mult aceste restricții.
Motorul de căutare Yandex și pagina sa principală de știri, Yandex News, au fost cele mai utilizate portaluri în spațiul de limbă rusă pentru a accesa știri, inclusiv despre război. Dar încă de la începutul invaziei, compania a început să-și modifice algoritmii pentru a redirecționa aceste căutări spre paginile presei de stat.
Pe 7 martie, doi membri ai consiliului de administrație au demisionat în semn de protest. O săptămână mai târziu, directorul executiv adjunct și-a dat și el demisia, după ce fusese pus pe lista de sancțiuni a Uniunii Europene.
În iunie a urmat demisia lui Arkadi Voloj, tot după ce fusese pus pe lista de sancțiuni a Uniunii Europene.
În august, compania a anunțat că vinde Yandex News și un alt portal de divertisment numit Yandex Zen către VKontakte, compania dominantă de social media din Rusia, controlată de la sfârșitul lui 2021 de un apropiat al președintelui Putin.