Linkuri accesibilitate

«Qatargate», când șeful NATO imaginează un război cu Rusia și dacă mai putem spune că tangoul e un dans între un bărbat și o femeie


Fostul președinte SUA Barack Obama dansând tango la o petrecere dată de președintele de atunci al Argentinei, Mauricio Macri, în Buenos Aires, 23 martie, 2016.
Fostul președinte SUA Barack Obama dansând tango la o petrecere dată de președintele de atunci al Argentinei, Mauricio Macri, în Buenos Aires, 23 martie, 2016.

Informații, reportaje și comentarii la zi din presa internațională.

Principalul subiect care ocupă astăzi presa europeană, după un weekend de surprize, este afacerea declanșată vineri seara în Bruxelles, care a dus la arestarea unor parlamentari europeni și înalți funcționari din structurile legislativului UE, bănuiți de corupție din partea Qatarului.

Cum o rezumă La Repubblica, în Italia, vicepreședinta socialistă, din Grecia, a Parlamentului European, Eva Kaili, a fost arestată vineri la Bruxelles și rămâne în detenție, în ciuda imunității sale parlamentare, deoarece a fost prinsă în flagrant delict. Ea este suspectată că a primit bani din Qatar pentru a „influența deciziile economice și politice” ale instituțiilor europene.

Le Soir, la Bruxelles, aduce detalii suplimentare în această afacere de corupție politică survenită în plină finală a Cupei Mondiale din Qatar, care are deja în spate un lung lanț de controverse: patru arestări și 16 percheziții în acest weekend, în «capitala Europei», pe lângă grecoaica vice-președinte a Parlamentului European Eva Kaili mai fiind arestat influentul fost europarlamentar italian Pier Antonio Panzeri, în vreme ce birourile și casele ambilor au fost percheziționate.

Pe deasupra, scrie și Libération, au mai avut loc percheziții fără precedent chiar în incinta Parlamentului European din Bruxelles, birouri puse sub sigiliu, iar în afară de Panzeri încă alte 6 persoane, toate italiene, au fost reținute în urma perchezițiilor domiciliare.

Le Monde, tot în Franța, ca și Libération, aduce detalii suplimentare, precizând că este vorba dincolo de foarte influentul Pier Antonio Panzeri, europarlamentar socialist italian din 2004 până în 2019, de: Francesco Giorgi, asistentul parlamentar al deputatului socialist italian Andrea Cozzolino, care a fost și cel al lui Panzeri și este actualmente partenerul grecoaicei Kaili; secretarul general al Confederației Sindicale Internaționale (Ituc) și fostul șef al Confederației Sindicatelor Europene, Luca Visentini; sau Niccolò Figà-Talamanca, șeful filialei de la Bruxelles a ONG-ului No Peace Without Justice. În Italia au fost arestate și soția și fiica lui Panzeri. S-a aflat de asemenea duminică, în urma unei audieri în fața unui judecător belgian, că în afară de Visentini, toți cei arestați vor rămâne în închisoare pe durata anchetei.

Luca Visentini a fost ales secretar general al Ituc în noiembrie. Ituc este o confederație de sindicate din întreaga lume reprezentând în total peste 200 de milioane de lucrători.

La Repubblica, în Italia, subliniază, într-un editorial, pe un ton cu accente indignate, că se vede că unor anumiți europarlamentari nu le mai ajung salariile și beneficiile cumulate de zece mii de euro pe lună și că au nevoie de saci cu bani din Qatar, în schimbul promovării acelei autocrații islamice din Golful Persic.

Saci burdușiți cu bani, la propriu, au fost astfel găsiți în casa grecoaicei Eva Kaili, suspendată pe loc din funcție, așa încât ea nu mai are acum imunitate parlamentară europeană. La fel, în casa italianului Antonio Panzeri, anchetatorii belgieni au descoperit nu mai puțin de 600 de mii de euro în cash, ei confiscând cu totul, în timpul perchezițiilor în mai multe locuri, circa un milion de euro.

În urmă cu două săptămâni, cum se poate încă vedea pe YouTube, Eva Kaili glorifica “democrația” din Qatar de la tribuna Parlamentului European.

Βουλιμία Βρυξελλών / Bulimie la Bruxelles

În presa greacă, afacerea e principalul titlu. Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a decis suspendarea imediată a eurodeputatei Eva Kaili din toate funcțiile sale. Originară din Salonic, în vârstă de 44 de ani, ea a fost, de asemenea, exclusă din partidul socialist grec PASOK.

„Excluderea lui Kaili pune capăt unui război intern care a provocat dureri de cap la sediul partidului”, scrie To Vima. Prea apropiată de Noua Democrație, partidul conservator aflat la putere, prea îndepărtată de pozițiile propriului ei partid, Kaili se afla în vizorul celor de acasă de câteva luni încoace.“

Perplexitatea răzbatea si din comentariile publicate de Protagon, care revine la rândul său asupra remunerării europarlamentarilor și se întreabă „cu atâția bani deja în buzunar, ce vierme îi roade pe dinăuntru pe acești oameni ca să-i împingă să primească mită de la autocrați în djellaba? ”

„Qatarul a corupt democrația europeană, scrie La Repubblica. Și a făcut-o prin cel puțin doi ambasadori italieni aparent cât se poate de onorabili: Panzeri și fostul său asistent, Francesco Giorgi, actualul partener al grecoaicei socialiste, vice-președintă a Parlamentului European și fostă jurnalistă, Eva Kaili. Potrivit investigațiilor poliției belgiene, cei doi au primit bani în multe rânduri, lucrând pentru a lărgi rețeaua de corupție a guvernului din Qatar pe scară largă, în principal în grupul parlamentar S&D (socialiștii europeni)”.

Qatargate «e doar partea de la suprafață a aisbergului»

Același Le Monde precizează că ancheta poliției federale belgiene debutase încă din luna iulie și că este condusă de judecătorul belgian Michel Claise, specializat în corupția din fotbal.

Potrivit parchetului federal belgian, după dezvăluirile din revista flamandă Knack și ale cotidianului din Bruxelles Le Soir, investigațiile au în vedere „presupuse acte de organizație criminală, corupție și spălare de bani

În Ungaria, ginerele lui Viktor Orbán renunță la o subvenție europeană, sub presiunea scandalului

Rămânând la corupție, tot din Le Monde aflăm că ginerele lui Viktor Orbán, în Ungaria, Istvan Tiborcz, deja suspectat de corupție de câțiva ani încoace, a hotărât să renunțe, pentru prima oară, la o subvenție europeană consistentă oferită de guvern. O decizie care vine cu câteva zile înainte de examinarea de către UE a modalităților înghețării a 13 miliarde de euro de fonduri europene destinate Ungariei.

Subvenția pentru Tiborcz dădea foarte rău pe fundalul eforturilor pe care Ungaria le promite Uniunii Europene pentru a lupta mai eficace împotriva corupției. Miercuri, 7 decembrie, site-ul maghiar de știri 24.hu a dezvăluit că ginerele lui Viktor Orbán, Istvan Tiborcz, acuzat deja în 2018 pentru că a înființat un „sistem de fraudă organizată” pentru a primi fonduri europene, tocmai câștigase, pe 3 noiembrie, încă 156 de milioane de forinți (aproape 375.000 de euro) de fonduri UE alocate „dezvoltării rurale”.

Purtătorul de cuvânt al lui Tiborcz a anunțat așadar, brusc, vineri 9 decembrie, „că nu mai dorește să implementeze proiectul de reîmpădurire” pe unul dintre terenurile pe care le deține în cartierul Bicske, la vest de Budapesta, „din cauza schimbării condițiilor economice”. Prin urmare, Tiborcz „nu va folosi acele fonduri europene”.

Aflat la aproximativ patruzeci de kilometri de capitala Ungariei, districtul verde Bicske este într-adevăr bastionul celor mai apropiați fideli apropiați ai lui Viktor Orbán. Prietenul său din copilărie, soția sau ginerele său au cumpărat acolo o mulțime de terenuri, iar tatăl său, Gyozo Orbán, este pe cale de înălța în acel loc un palat luxos pe un teren de 23 de hectare. Tiborcz solicitase fonduri europene pentru „crearea unui coridor verde care să promoveze libera circulație și răspândirea și protecția speciilor”.

Totuși, deocamdată, «anturajul lui Orban continuă să fure pe față din fondurile europene», insistă europarlamentarul (ecologist) german Daniel Freund, specialist în Ungaria, care citează subvențiile pentru Tiborcz, dar și cazul prietenului din copilărie al lui Orban, Lorinc Meszaros, devenit cel mai bogat om din Ungaria, în fruntea unui gigantic conglomerat «care câștigă toate licitațiile atunci când se repartizează fondurile europene».

Când șeful NATO imaginează un război cu Rusia

La Londra, The Daily Telegraph caută să decripteze declarația surprinzătoare a secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, care a spus: „Mi-e teamă de un război în toată regula între Occident și Rusia”, el considerând că este o „posibilitate reală” ca un asemenea conflict, odată declanșat, să se răspândească și să devină un al Treilea Război Mondial.

Stoltenberg a spus asta vineri, într-un interviu acordat postului norvegian NRK, adăugând că el este încrezător că un astfel de scenariu poate fi evitat, dar că amenințarea rămâne reală. — „Dacă lucrurile merg prost, atunci ele pot merge chiar îngrozitor de prost”, a adăugat el.

Mai putem oare spune că tangoul e un dans între un bărbat și o femeie?

În sfârșit, în Franța, Libération revine asupra subiectului care stârnește controversă în presă și în societatea civilă și pe rețelele sociale de mai multe zile încoace: o profesoară de la celebrul institut de studii politice Sciences Po pare a fi fost dată afară pentru că insista să folosească termenii de «bărbat» și «femeie» acolo unde instituția îi cerea să folosească, neutru, în timpul cursurilor, anglicismele «leader» și «follower».

In realitate, este vorba despre o profesoară de dans, dar mai ales de tango argentinian, care a explicat studenților (care au denunțat-o conducerii, protestând împotriva ei) că esența însăși a tangoului este că e vorba acolo de un bărbat care conduce o femeie într-un dans lasciv. Profesoara de tango, Valérie P. Lesquelles, a refuzat așadar să folosească termenii de «leader-follower», impuși de instituție, acolo unde tradiția, arta și literatura în jurul tangoului vorbesc doar de bărbat-femeie. Libération ne informează că ea le-ar fi spus autorităților universității Sciences Po: „Dacă e așa, atunci plec, pentru că în felul cerut aici arta mea este distorsionată”.

Afacerea este acum pe cale de a fi recuperată intens de extrema dreaptă franceză, care denunță întreaga influență woke, americanizată, a stângii fără Dumnezeu.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG