Linkuri accesibilitate

Deși lovit de sărăcie, Turkmenistanul construiește un oraș pentru elita politică


Arkadag, un nou oraș din Turkmenistan numit în onoarea fostului președinte Gurbanguly Berdymukhammedov, va găzdui elita politică a țării
Arkadag, un nou oraș din Turkmenistan numit în onoarea fostului președinte Gurbanguly Berdymukhammedov, va găzdui elita politică a țării

Turkmenistanul a botezat un oraș nou construit „Arkadag” (Protectorul), în onoarea fostului președinte Gurbanguly Berdymukhammedov.  

Turkmenistanul, una dintre cele mai represive și izolate țări din lume, este afectat de o sărăcie generalizată.

Dar autoritățile sunt pe cale să inaugureze un oraș nou construit în valoare de 1,5 miliarde de dolari, proiect care, potrivit oficialilor, „reflectă dezvoltarea socio-economică rapidă” a națiunii central-asiatice.

Noul oraș, Arkadag, sau Protectorul, își trage numele de la titlul oficial al lui Gurbanguly Berdymukhammedov, liderul autoritar care a demisionat în martie, după ce a condus dictatorial țara vreme de peste 15 ani.

Berdymukhammedov a predat puterea fiului său, Serdar, în urma unor alegeri falsificate. Însă fostul președinte, care are acum 65 de ani, și-a păstrat influența ca președinte al camerei superioare a parlamentului și continuă să exercite o influență considerabilă.

Amplasat la aproximativ 30 de kilometri sud-vest de capitala țării, Ashgabat, noul oraș Arkadag va servi drept capitală a provinciei Akhal, situată la granița cu Iranul și Afganistanul.

Construcția proiectului a început în 2019, în același an în care Serdar Berdymukhammedov, fiul fostului președinte, a fost numit guvernator în Akhal.

Pe parcursul proiectului, tânărul Bedymukhammedov a devenit ministrul industriei și materialelor de construcții și vicepreședinte al cabinetului, înainte de a-l succeda pe tatăl său în funcția de președinte.

În aprilie, Serdar Berdymukhammedov a cerut o „dezbatere publică” pentru a găsi un nume pentru noul oraș.

Președintele turkmen Serdar Berdymukhammedov
Președintele turkmen Serdar Berdymukhammedov

Președintele Camerei inferioare a parlamentului din Turkmenistan a anunțat numele orașului la 21 decembrie, afirmând că au fost luate în considerare „dorințele locuitorilor din toate regiunile” și „sugestiile organizațiilor publice”.

Însă serviciul turkmen al RFE/RL a aflat de la surse anonime încă din luna mai că numele fusese deja decis.

Observatorii vieții politice și sociale din Turkmenistan ironizează ideea că numele orașului a fost rezultatul unei consultări democratice. „Nu a existat nicio urmă de campanie publică. Cum au cerut părerea oamenilor din aceste regiuni unde nu există internet, unde chiar și eficiența rețelelor de telefonie mobilă este scăzută?”, se întreabă Luca Anceschi, profesor de studii eurasiatice la Universitatea din Glasgow. „Numele orașului este o iluzie. Orașul, în sine, este o iluzie”.

Departe de cozile la mâncare

Arkadag nu seamănă cu majoritatea orașelor, nici chiar cu capitalele provinciale din Turkmenistan. Imaginile difuzate de presa de stat sugerează că va avea mai multe în comun cu centrul orașului Ashgabat, unde miliardele de dolari generate de exporturile de gaze au finanțat construcția de clădiri opulente, cu ostentative fațade de marmură albă, chiar dacă alte părți ale țării suportă consecințele unei crize economice prelungite.

Autoritățile turkmene se laudă cu Arkadag spunând că este un „oraș inteligent”, care va găzdui un hipodrom, un centru de reabilitare pentru copii numit după fostul președinte și o statuie a fostului lider. Una dintre străzile centrale ale orașului va purta numele calului preferat al patriarhului, Akhan. Conform proiectului, orașul va găzdui peste 12 mii de familii.

Ruslan Myatiev, editorul site-ului Turkmen.News, un site web din exil, cu sediul în Europa și administrat de Turkmen.News, spune că Arkadag va găzdui membri ai elitei și pe cei care au legături cu familia Berdymukhammedov, aflată la putere.

Myatiev susține că acest lucru se încadrează în modelul general al familiei Berdymukhammedov, care îi ține pe membrii clanului lor extins departe de populația generală și „de cozile pentru alimente”, care au devenit frecvente pe fondul scăderii nivelului de trai, al sărăciei și penuriei de alimente.

Coadă la alimente în Turkmenistan.
Coadă la alimente în Turkmenistan.

„Până acum, rubedeniile (un termen foarte larg care include chiar și rudele foarte îndepărtate) au ocupat o serie de cartiere construite cu bani de la stat în Ashgabat și în împrejurimi", a declarat jurnalistul.

În schimb, „cam de prin anul 2015, mare parte din populația Turkmenistanului trăiește fără să știe clar ce le va aduce ziua de mâine", a mai spus Myatiev.

„Instrumente ale corupției”

În ciuda tuturor dovezilor care demonstrau contrariul, propaganda statului turkmen susține că au fost înregistrate nenumărate succese economice. O excepție s-a înregistrat anul trecut, când bătrânul Berdymukhammedov, pe atunci președinte, a recunoscut că statul se străduia să ramburseze datoriile externe scadente.

Realitatea este că guvernul turkmen se luptă, deopotrivă, să plătească la timp salariile angajaților din sectorul public, inclusiv ale muncitorilor din construcții care construiesc Arkadag, potrivit unui reportaj realizat în septembrie de serviciul turkmen al RFE/RL.

La începutul acestei luni, locuitorii din unele cartiere din Ashgabat au declarat pentru RFE/RL că au rămas fără apă și încălzire după ce a lovit frigul. În noiembrie, Serviciul turkmen al RFE/RL a înregistrat o creștere bruscă a pieței de haine la mâna a doua și a obiectelor de uz casnic folosite în Turkmenabat, capitala provinciei estice Lebap.

„Când te duci prin casele oamenilor, observi că ei au scos la vânzare jumătate din bunurile lor doar pentru a supraviețui, pentru a pune o pâine pe masă”, a declarat un locuitor din Turkmenabat pentru Serviciul turkmen al RFE/RL.

Economia Turkmenistanului, dependentă de energie, a intrat în picaj după ce prețurile globale la petrol și gaze s-au prăbușit în 2014, iar Rusia a încetat importurile în 2016.

În ultima vreme, prețurile globale ale energiei și-au revenit, Rusia a reînceput să cumpere o parte din gazul turkmen, iar principalul client, China, a cumpărat în primele nouă luni ale acestui an combustibil în valoare de peste șapte miliarde de dolari, potrivit datelor vamale chineze.

Dar acest lucru nu a adus redresare economică în Turkmenistan, pentru că statul a acordat prioritate cheltuielilor pentru proiecte faraonice de mai multe miliarde de dolari, în ciuda penuriei cronice de alimente și a creșterii prețurilor.

Sărăcia generalizată, corupția și șomajul au forțat milioane de turkmeni să părăsească țara în ultimele decenii.

„Vedem un oraș nou într-o țară în care populația este în scădere, indiferent ce susțin statisticile oficiale. Vedem un nou aeroport care costă peste 2 miliarde de dolari într-o țară care nu are turism și care încearcă să își oprească cetățenii să fugă din țară", spune profesorul Anceschi de la Universitatea din Glasgow.

Aeroportul din Ashgabat
Aeroportul din Ashgabat

„Totul este pe dos, dar ceea ce putem fi siguri este că cineva face foarte mulți bani din aceste proiecte. Pentru că ele sunt instrumente de corupție”, a spus el.

Există puține speranțe de schimbare a direcției. Președintele Serdar Berdymukhammedov s-a angajat să „urmeze cursul” stabilit de tatăl său. Tânărul Berdymukhammedov a avut numai lucruri bune de spus despre Arkadag, un proiect pe care l-a condus.

„În prezent, sunt puține țări din lume care construiesc și pun în funcțiune un oraș întreg”, a declarat Berdymukhammedov în aprilie. „Acest lucru indică potențialul economic în creștere al Patriei, buna pregătire a specialiștilor noștri”.

XS
SM
MD
LG