La reuniunea care se va ține în biblioteca prezidențială din Sankt-Petersburg vor fi prezenți președinții Rusiei, Belarus, Azerbaidjanului, Kazahstanului, Tadjikistanului, Turkmenistanului, Uzbekistanului, Kîrgîzstanului și prim-ministrul Armeniei. Potrivit presei ruse, ei vor face totalurile anului 2022 și vor trasa planurile pentru cooperarea pe viitor în cadrul organizației.
Întrebat dacă lidera de la Chișinău va veni la reuniunea neoficială de la Sankt-Petersburg, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pe 12 decembrie, că „R. Moldova preferă să nu participe la summit-urile CSI”.
„Maia Sandu însăși a vorbit recent despre acest subiect și a spus că, reieșind din convingerile sale pragmatice, R. Moldova preferă să nu se retragă din cadrul CSI. În același timp, se știe că ea nu va participa la summit-ul CSI”, a spus Peskov.
Acum o lună, șeful diplomației moldovene, Nicu Popescu, a anunțat într-un interviu că R. Moldova și-a suspendat participarea la reuniunile periodice ale CSI.
R. Moldova și-a suspendat participarea la reuniunile CSI
„Din punct de vedere legal, practic toată legislația internă, dar și acordurile internaționale, de foarte mulți ani, sunt semnate exclusiv prin prisma compatibilității cu integrarea europeană, cu acordul de Asociere și cu aspirațiile noastre europene. Există, însă, această dimensiune simbolică, în care apartenența formală la spațiul fostei Uniuni Sovietice semnalează o anumită încărcătură simbolică, care displace multor concetățeni de-ai noștri. La modul practic, R. Moldova și-a suspendat participarea la reuniunile CSI. Nu participă în aceste reuniuni regulate și se mai întâmplă și alte lucruri, prin care R. Moldova clar semnalează un dezacord total cu tendințele care se manifestă în acest spațiu. Prioritatea noastră absolută este integrarea și aderarea la UE”, a precizat ministrul de externe.
În timpul unei conferințe din România, Maia Sandu a explicat că ieșirea R. Moldova din CSI este un proces de durată, deoarece cooperarea în cadrul acestei organizații se bazează pe câteva sute de acorduri, multe dintre ele bilaterale și pe plan economic. Președinta a menționat că aceste acorduri sunt analizate în prezent, pentru a se vedea din care este posibilă retragerea și care ar urma să fie păstrate.
În cei 2 ani de mandat, Maia Sandu nu a participat niciodată la reuniunile CSI. În octombrie 2022, șefa statului nu a plecat la Astana, unde a avut loc summit-ul liderilor țărilor membre, invocând „agenda încărcată”, potrivit ministerului de externe al Kazahstanului.
În octombrie 2021, summit-ul a avut loc online. Atunci R. Moldova a fost reprezentată de prim-ministra Natalia Gavrilița. În intervenția sa virtuală, ea declarat că „R. Moldova este interesată de o cooperare eficientă în sectorul energetic și mizează pe soluționarea cât mai rapidă a problemei aprovizionării cu gaze naturale”. Un an mai târziu, vorbind despre o posibilă ieșire a țării din CSI, șefa guvernului de la Chișinău a spus că acum nu e timpul de decizii pripite, care ar putea duce la escaladări.
Discuțiile despre o posibilă ieșire din CSI au apărut în spațiul public după ce R. Moldova a depus cererea de aderarea la Uniunea Europeană, în martie 2022, și a primit statutul de țară candidată, în iunie 2022.