Linkuri accesibilitate

Aliații occidentali promit vehicule blindate pentru Ucraina


Tancuri Leclerc transportate cu trenul prin România către Ucraina
Tancuri Leclerc transportate cu trenul prin România către Ucraina

În timp ce luptele fac ravagii în regiunea Donetsk, parțial ocupată de Rusia în estul Ucrainei, aliații occidentali ai Kievului se străduiesc să furnizeze vehicule de luptă blindate avansate pentru armata ucraineană.

Statul Major General ucrainean afirmă pe 5 ianuarie, în buletinul informativ zilnic, că au fost uciși sau răniți peste 800 de soldați ruși, cei mai mulți în luptele din jurul orașului Bahmut din regiunea Donețk și în alte părți ale regiunii Donețk.

RFE/RL nu a putut verifica din surse independente informațiile armatei ucrainene.

Pe fondul luptelor intense, președintele american Joe Biden a confirmat pe 4 ianuarie că Washingtonul ia în considerare trimiterea de vehicule de luptă de infanterie Bradly în Ucraina. Tancul Bradley M2 este principalul vehicul de luptă de infanterie al armatei americane din 1981, care are la dispoziție mii de astfel de vehicule. Se așteaptă ca Washingtonul să prezinte un nou pachet de asistență pentru Ucraina în zilele următoare.

Comentariul lui Biden a venit după o conversație telefonică purtată mai devreme în cursul zilei între președintele ucrainean Volodimir Zelenski și președintele francez Emmanuel Macron. Ulterior, s-a aflat că Franța va furniza Ucrainei vehicule blindate ușoare AMX-10 RC.

Într-un mesaj postat pe Twitter, Zelenski spune că s-a înțeles cu președintele Franței pentru intensificarea cooperării pentru a întări apărarea aeriană și alte sistemele defensive. „Ne-am înțeles să cooperăm la adoptarea unei formule de pace #PeaceFormula.”

Un oficial francez neidentificat a declarat pentru Reuters că „este pentru prima dată când sunt furnizate vehicule blindate de producție occidentală pentru a sprijini armata ucraineană”. Nu s-au dat alte detalii în legătură cu numărul vehiculelor și nici cu data la care vor fi livrate.

Anterior, Australia a furnizat 90 de vehicule Bushmaster, care sunt blindate împotriva minelor terestre.

Kievul a făcut presiuni asupra guvernelor occidentale pentru furniza vehicule blindate grele, în special tancuri de luptă Abrams de producție americană și Leopard germane.

„Nu există niciun motiv rațional pentru care Ucraina nu a fost încă aprovizionată cu tancuri occidentale”, scria Zelenski pe Twitter.

Un oficial american de rang înalt a declarat pe 4 ianuarie că luptele din jurul orașului Bahmut sunt încă destul de intense și a prezis că vor continua și în următoarele luni.

Oficialii ucraineni au avertizat în ultimele zile că Rusia plănuiește o nouă ofensivă, în contextul în care invazia neprovocată a Moscovei în Ucraina la aproape un an de la declanșarea războiului.„Avem motive să credem că ar putea face o nouă încercare în februarie", a declarat Oleksi Danilov, secretarul Consiliului de Securitate al Ucrainei, la 4 ianuarie.

Hanna Maliar, adjunctul ministrului ucrainean al apărării, a declarat că, din cauza numărului mare de victime în luptele care se desfășoară acum, Kremlinul va trebui probabil să decidă o a doua mobilizare militară în primul trimestru al acestui an. În decembrie, președintele rus Vladimir Putin spunea că nu este nevoie de o nouă mobilizare.

XS
SM
MD
LG