Linkuri accesibilitate

Scut de apărare sau provocare militară? Rachete hipersonice rusești în Oceanul Atlantic


Fregata rusă „Amiralul Flotei Uniunii Sovietice Gorșkov" înarmată cu arme hipersonice Zircon părăsește baza navală din Severomorsk, Rusia, imagine dintr-o înregistrare video difuzată pe 4 ianuarie 2023
Fregata rusă „Amiralul Flotei Uniunii Sovietice Gorșkov" înarmată cu arme hipersonice Zircon părăsește baza navală din Severomorsk, Rusia, imagine dintr-o înregistrare video difuzată pe 4 ianuarie 2023

Președintele Vladimir Putin a trimis o navă militară cu proiectile hipersonice în Oceanul Atlantic, ceea ce analiști interpretează ca o provocare clară, la adresa Statelor Unite, legată de sprijinul Washingtonului pentru Ucraina.

O rachetă hipersonică este o armă care poate călători cu o viteză extrem de mare și care diferă de o rachetă balistică intercontinentală, la nivelul propulsiei. La evenimentul virtual la care a făcut anunțul, Putin a spus că acest armament va feri Rusia de amenințări externe.

Scut defensiv sau provocare militară? Rachete hipersonice rusești amplasate în Oceanul Atlantic
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:13 0:00
Link direct

Această veste survine într-un moment în care liderul de la Kremlin are tot interesul să-și demonstreze forța militară, după un lung șir de situații, în Ucraina, care au demonstrat opusul. Analiști arată că în 2022, Statele Unite au alocat circa 5% din bugetul militar pentru sprijinirea Ucrainei, ajutor care cuplat cu performanțele militarilor ucrainieni au înjumătățit capacitatea militară a Rusiei.

Putin spune că proiectilele hipersonice au o forță unică, iar Serviciul de Cercetări al Congresului arată că Statele Unite s-ar afla în urma Rusiei, în dezvoltarea armamentului respectiv. Atât Congresul, cât și Pentagonul recomandă finanțarea producerii de astfel de proiectile, în special pentru că Rusia și China au făcut-o, iar proiectilele lor pot avea și focoase nucleare.

Raportul Institutului arată că variantele dezvoltate în America nu sunt proiectate să transporte focoase nucleare. Publicația Military Times arată că armata americană plănuiește două teste cu rachete hipersonice. Există și experți care spun că proiectilele respective sunt mai puțin precise decât cele mai lente și că nu ar trebui să fie o prioritate pentru Statele Unite. Rusia le privește ca antrenând superioritate strategică.

Ea nu este singura care recurge la gesturi provocatoare, China a trimis un portavion în decembrie în apropiere de Guam, arătând că a ajuns mai aproape decât oricând de teritoriul Americii. Acel gest a fost ca răspuns la sprijinul acordat de Statele Unite, Taiwanului.

XS
SM
MD
LG