Linkuri accesibilitate

Nivel înalt de poluare a aerului la portul internațional Giugiulești după incendii repetate


Incendiu la un rezervor cu șrot de floarea soarelui din Portul Internațional Liber Giurgiulești, 20 ianuarie 2023. 
Incendiu la un rezervor cu șrot de floarea soarelui din Portul Internațional Liber Giurgiulești, 20 ianuarie 2023. 

Conținutul de fenol a depășit de până la 3,3 ori norma sanitară în regiunea portului internațional Giurgiulești, a anunțat la 20 ianuarie Agenția de Mediu, după ce, în dimineața zilei, un incendiu a izbucnit la un rezervor încărcat cu șrot de semințe de floarea-soarelui.

La fața locului au intervenit cinci echipaje de salvatori și pompieri pentru a stinge focul. În context, Ministerul Afacerilor Interne a anunțat că va cere Comisiei Situații Excepționale să examineze situația din portul Giurgiulești, după ce acolo au avut loc câteva incendii, care „pun în pericol infrastructura critică de importanță națională și securitatea în zona de frontieră”.

MAI mai spune, într-un comunicat, că va solicita măsuri de protecție a mediului, având în vedere că incendiile de silozuri au dus la poluarea mediului ambiant cu substanțe toxice.

Potrivit Agenției de Mediu, conținutul de fenol în aer este într-o ușoară descreștere față de nivelul atestat acum trei zile, după un incendiu similar, când norma sanitară era depășită de 3,8 ori.

Pe 16 ianuarie, un incendiu a izbucnit, din cauza mocnirii, într-o cisternă în care se păstrau peste o mie de tone de șrot de floarea-soarelui. Rezervorul s-a prăbușit. Nicio persoană nu a avut de suferit.

Acesta a fost al patrulea incident pe teritoriul portului. Pe 15 septembrie 2022, două silozuri metalice pentru depozitarea șrotului s-au prăbușit. Pe 13 noiembrie 2022, în interiorul a două din cele patru silozuri temperatura a crescut până la 100℃, iar pe 30 decembrie 2022, în timpul evacuării șrotului, unul dintre acestea a luat foc. Pompierii, împreună cu angajații portului, au răcit silozurile.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG