Linkuri accesibilitate

Tanchiștii ucraineni au ajuns în Marea Britanie pentru antrenamente


 Un tanc ucrainean T-72 făcând manevre într-o pădure din regiunea Donețk, 18 ianuarie 2023. Marea Britanie va trimite Ucrainei 14 tancuri Challenger 2 de fabricație britanică
Un tanc ucrainean T-72 făcând manevre într-o pădure din regiunea Donețk, 18 ianuarie 2023. Marea Britanie va trimite Ucrainei 14 tancuri Challenger 2 de fabricație britanică

Tanchiștii ucraineni au ajuns în Marea Britanie unde vor începe antrenamentul cu noile tancuri pentru a-și continua lupta cu Rusia folosind noul tip de arme, a declarat Ministerul britanic al Apărării pe 29 ianuarie, la doar câteva zile după ce Marea Britanie și alte țări NATO au promis peste 130 de tancuri Ucrainei.

„Marea Britanie va furniza tancuri Challenger 2 Ucrainei, alături de națiunile partenere globale - demonstrând cât de puternic este sprijinul pentru Ucraina, la nivel internațional", a scris ministerul pe Twitter la 29 ianuarie.

Statele Unite și Germania au convenit săptămâna trecută să trimită Ucrainei tancuri Abrams și, respectiv, Leopard 2, în timp ce Marea Britanie anunțase, încă de la începutul lunii ianuarie, că va trimite 14 tancuri Challenger 2. De asemenea, Germania a permis altor țări, precum Norvegia și Polonia, să trimită în Ucraina tancurile Leopard 2 fabricate în Germania. Polonia a spus că va furniza încă 60 de tancuri Ucrainei, pe lângă cele 14 tancuri Leopard 2 pe care le-a promis deja.

Autoritățile ucrainene au declarat, în repetate rânduri, că au nevoie de 300 de tancuri în încercarea de a alunga forțele rusești de pe teritoriul lor. Ucraina a pierdut mai mult de jumătate din cele 850 de tancuri pe parcursul celor 11 luni, potrivit Oryx, un site care folosește instrumente open-source pentru a număra echipamentele distruse.

Rusia are mult mai multe tancuri decât Ucraina, dar modelele lor sunt inferioare în unele aspecte esențiale față de modelele occidentale. Atât Rusia, cât și Ucraina sunt așteptate să lanseze ofensive în următoarele săptămâni, iar tancurile ar trebui să joace un rol vital în aceste bătălii, potrivit experților.

Ucraina are nevoie de arme noi și de livrări mai rapide pentru a face față atacurilor constante și foarte concentrate în regiunea estică Donețk, a afirmat președintele Volodimir Zelenski la 29 ianuarie.

„Situația este foarte dură. Bahmut, Vuhledar și alte sectoare din regiunea Donețk - există atacuri constante ale Rusiei. Există încercări constante de a trece prin apărarea noastră”, a declarat Zelenskiy în discursul său video nocturn. „Rusia vrea ca războiul să se prelungească și să ne epuizeze forțele. Așa că trebuie să facem din timp arma noastră. Trebuie să accelerăm evenimentele, să accelerăm aprovizionarea și să deschidem noi opțiuni de armament pentru Ucraina.”

Hersonul din nou sub tir rusesc

Pe teren, în Ucraina, forțele invadatoare rusești au continuat să lanseze atacuri pe 29 ianuarie. Conform informațiilor transmise de administrația regională, trei persoane au fost ucise și șase rănite în urma atacurilor rusești asupra orașului Herson din sudul Ucrainei. Aceste atacuri au avariat un spital și o școală.

Hersonul a fost ocupat de trupele rusești în primele zile ale invaziei Moscovei în Ucraina pentru a fi recucerit, în noiembrie, de forțele Kievului. De la eliberarea sa, orașul a fost bombardat, în mod regulat, de artileria rusă situată peste fluviul Nipru.

Între timp, luptele de pe linia frontului rămân intense, în special în regiunea Donețk, cu lupte majore în curs de desfășurare pentru controlul localităților Vuhledar și Bahmut, oraș care a fost practic ras de pe fața pământului de bombardamentele repetate ale artileriei rusești.

Șeful administrației militare regionale din Donețk, Pavlo Kirilenko, a declarat la 29 ianuarie că patru persoane au fost ucise și alte 17 rănite în loviturile rusești asupra Bahmut și Kostiantinivka din ziua precedentă.

În altă parte, armata ucraineană a declarat că forțele sale au respins un atac în zona Blahodatne, în partea de est a regiunii Donețk, în timp ce grupul de mercenari Vagner al Rusiei a afirmat că a preluat controlul asupra satului.

XS
SM
MD
LG