Linkuri accesibilitate

Bulgaria și zvonurile despre „complotul UE” de a-i obliga pe oameni să mănânce insecte


Tiziana di Costanzo, cofondatoare a Horizon Insects, ține în mână o felie de pizza făcută cu praf de greieri, în bucătăria sa din Londra (foto de arhivă).
Tiziana di Costanzo, cofondatoare a Horizon Insects, ține în mână o felie de pizza făcută cu praf de greieri, în bucătăria sa din Londra (foto de arhivă).

Birocrații UE de la Bruxelles complotează în secret pentru a face obligatorie mâncarea de gândaci în toată Europa? Nu, dar acest lucru nu a împiedicat zvonurile din Bulgaria, țară membră a UE, să circule după o campanie de dezinformare popularizată în Rusia.

Georgi Georgiev Gotti este un politician marginal și, deopotrivă, influencer pe rețelele de socializare din Bulgaria care pretinde că se află într-o cruciadă pentru a salva națiunea. El a postat recent pe Facebook că Comisia Europeană vrea să-i îmbolnăvească „cu cancer” pe compatrioții lui. Cum?

Birocrații UE permit producătorilor de alimente să adauge insecte sub formă de praf la o listă de alimente, iar combinația, potrivit lui Gotti, va crea substanțe cancerigene.

Fără nicio dovadă științifică care să îi susțină spusele, postarea de pe Facebook a devenit virală, fiind distribuită de peste o mie de ori și generând sute de reacții, multe dintre ele înfierbântate.

Pe măsură ce dezinformarea s-a răspândit, zvonul a suferit o mutație, unele postări pe rețelele de socializare adăugând la ea și alte intenții „infame” ale UE de a forța oamenii să consume insecte. Aceștia au afirmat că insectele sub formă de pulbere vor fi adăugate în multe alimente, inclusiv în pâine, dar totul va fi învăluit în secret, fără a fi necesară menționarea pe etichetă a aditivilor.

Deși este greu de dovedit că zvonurile fac parte dintr-o campanie orchestrată de Kremlin, postările pe rețelele de socializare pe această temă au crescut vertiginos după ce una dintre cele mai puternice figuri mediatice din Rusia, Dmitri Kiseliov, a menționat-o în emisiunea sa populară de la televiziunea de stat, la sfârșitul lunii ianuarie. Rusia răspândește, în mod regulat, știri false în Europa, cu scopul de a semăna neîncredere și îndoială față de instituțiile UE.

Milena Iakimova, profesoară de sociologie la Universitatea din Sofia, care monitorizează, de asemenea, eforturile propagandei rusești în Bulgaria, a declarat că această ultimă campanie de dezinformare urmărește, în parte, „să ne arate că Europa ne este străină”.

Tiziana di Costanzo ține în mână un bol de greieri uscați care urmează să fie măcinați și adăugați la aluatul de pizza.
Tiziana di Costanzo ține în mână un bol de greieri uscați care urmează să fie măcinați și adăugați la aluatul de pizza.

Actuala campanie pare să fie în mare parte susținută de persoane și organizații care sunt cel puțin simpatizante ale Rusiei. Bulgaria a fost martora unor campanii similare. La nivelul UE, Bulgaria a înregistrat cele mai multe decese cauzate de COVID-19, în parte din cauza ratelor scăzute de vaccinare, deoarece dezinformarea medicală i-a transformat pe mulți în sceptici.

Recent, rețelele de socializare au explodat din pricina dezinformărilor legate de o mobilizare militară iminentă care s-ar fi încheiat cu trimiterea de bulgari în Ucraina pentru a lupta împotriva trupelor rusești invadatoare. Știrea, evident, este falsă.

Zvonurile despre insecte au un strop de adevăr. Comisia Europeană - cel mai înalt organism executiv al UE - a aprobat recent ca mai multe insecte să devină așa-numite „alimente noi”, după ce autoritatea de reglementare a UE în domeniul siguranței alimentare, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), și-a dat acordul.

Insectele fac parte din hrana de zi cu zi a circa un sfert din populația globului. Se consideră că un consum mai mare de insecte și mai puțin de carne și păsări de curte ar putea fi benefic nu numai pentru sănătatea umană, ci și pentru mediu. Cercetările efectuate de Organizația pentru Alimentație și Agricultură a ONU arată că greierii au nevoie de șase ori mai puțin furaje decât vitele pentru a crea aceeași cantitate de proteine.

În octombrie 2014, EFSA a declarat că cercetările sale au constatat că muștele de casă, greierii și viermii de mătase pot fi alternative sigure, nutritive și mai ecologice la carnea de pui, de vită sau de porc. Analiza EFSA a afirmat că creșterea insectelor ar putea duce la emisii mai mici de gaze cu efect de seră și amoniac decât în cazul bovinelor sau al porcilor și la o eficiență mai mare în transformarea hranei în proteine.

În mai 2021, Comisia Europeană a anunțat că prima insectă - viermii galbeni de făină, forma larvară a viermilor de făină - a fost aprobată ca așa-numit aliment nou în UE. Până în august 2022, Comisia Europeană a declarat că un total de trei specii de insecte - viermi galbeni de făină, greieri de casă și lăcuste migratoare - au fost autorizate ca alimente noi în interiorul UE.

O cutie cu viermi galbeni de făină este oferit de un camion de mâncare la un festival din Anvers, Belgia. (fotografie de arhivă)
O cutie cu viermi galbeni de făină este oferit de un camion de mâncare la un festival din Anvers, Belgia. (fotografie de arhivă)

În luna ianuarie a acestui an, Comisia Europeană a mai aprobat, ca alimente noi, și consumul de larve de viermi de făină - un tip de gândac negru - și de greieri de casă (de data aceasta, sub formă de pulbere).

În ambele cazuri, aprobarea Comisiei Europene se aplică unor articole specifice produse de două companii. Aceasta precizează în ce tipuri de produse alimentare pot fi folosite -- inclusiv pâine -- și că aceste articole trebuie să fie etichetate corespunzător.

În urma deciziilor luate de Comisia Europeană la începutul anului privind insectele, în Bulgaria, rețelele de socializare au abundat în postări - inclusiv din partea propagandistului Gotti - în care sunt pomenite lăcustele, care nu sunt menționate în decizia UE. Datele motorului de căutare Google din Bulgaria arată că și căutările pentru lăcuste și greieri au crescut în aceeași perioadă, a constatat serviciul bulgar al RFE/RL, atingând un maxim pe 30 ianuarie.

De asemenea, în alte postări s-au strecurat afirmații false potrivit cărora chitina - exoscheletul greierilor și al altor insecte - ar fi cancerigen.

Serviciul bulgar al RFE/RL a descoperit că una dintre primele postări de pe Facebook, din 26 ianuarie, care a răspândit afirmațiile despre otravă căpătând mai apoi o amploare de masă a venit de pe un cont de Facebook al unei persoane identificate ca fiind Nadia Ivanova.

O verificare a paginii de Facebook a lui Ivanova a scos la iveală mai multe postări care îl laudă pe președintele rus Vladimir Putin și câteva care îl menționează pe Nikolai Malinov, fost deputat bulgar și șeful unui grup de lobby pro-rus din Bulgaria. În 2019, Malinov a călătorit la Moscova pentru a primi personal un premiu din partea lui Putin. În prezent, el este judecat în Bulgaria sub acuzația de spionaj pentru Rusia.

Postarea de pe Facebook din 26 ianuarie a lui Ivanova a fost rapid preluată de alte persoane pe Facebook, inclusiv de o persoană identificată drept Lisa Miller, care a postat-o pe pagina Varna Bez Țenzura, o rețea bulgară de socializare care acuză, printre altele, presa centrală de rusofobie.

Angajații sortează greierii după mărime la ferma de greieri Smile din provincia Ratchaburi, la sud-vest de Bangkok, Thailanda.
Angajații sortează greierii după mărime la ferma de greieri Smile din provincia Ratchaburi, la sud-vest de Bangkok, Thailanda.

Profilul Lisei Miller pare a fi fals, fotografiile fiind luate dintr-o bancă de fotografii, a indicat o verificare a Serviciului bulgar al RFE/RL. Contul împărtășește adesea multe teorii ale conspirației și știri false.

Subiectul a căpătat și mai multă vizibilitate în Bulgaria și în alte părți, după ce Kiseliov, un înflăcărat prezentator de televiziune pro-Putin, a vorbit îndelung despre el în cadrul programului său de la Pervîi Canal pe 29 ianuarie.

„Transformarea culturală în Europa are loc de mult timp și cu siguranță are o dimensiune internă”, a început Kiseliov. El a continuat cu un discurs binecunoscut în Rusia, potrivit căruia europenilor li se cere să spele mai puține rufe, să folosească mai puține aparate, să limiteze temperatura din casă, pentru a concluziona: „Iar acum sunt sfătuiți și să mănânce insecte”. „Îi determină pe europeni să facă baie mai rar și să mănânce insecte", adaugă Kiseliov, care este adesea descris ca fiind unul dintre propagandiștii de top ai Kremlinului.

Kiseliov nu a fost singurul care a vorbit răuvoitor despre decizia UE. În Franța, politicianul de dreapta Laurent Duplomb i-a acuzat, de asemenea, pe birocrații UE de intenții nefaste.

Deși este greu de dovedit că zvonurile fac parte dintr-o campanie orchestrată de Kremlin, postările de pe rețelele de socializare pe această temă au crescut vertiginos după ce Dmitri Kiseliov a menționat-o în emisiunea lui
Deși este greu de dovedit că zvonurile fac parte dintr-o campanie orchestrată de Kremlin, postările de pe rețelele de socializare pe această temă au crescut vertiginos după ce Dmitri Kiseliov a menționat-o în emisiunea lui

„Nu putem să-i lăsăm pe francezi să mănânce insecte fără ca ei să știe", a scris el pe Twitter.

O transcriere a emisiunii lui Kiseliov din 29 ianuarie s-a răspândit rapid pe rețelele de socializare din Bulgaria, fiind distribuită și de Ivanova, Miller și Gotti.

Profesoara de sociologie Iakimova, care este, de asemenea, cercetător la Fundația pentru Cercetare Umanitară și Socială din Sofia, un proiect care monitorizează propaganda rusă în Bulgaria, a declarat că „știrile” despre insectele pentru consumul uman au inundat spațiul informațional din Bulgaria în ultimele săptămâni.

Iakimova spune că dezinformarea este menită să producă fisurii în cadrul UE. „Este un atac la adresa solidarității europene și exploatează temerile ancestrale occidentale față de insecte", a spus ea.

XS
SM
MD
LG