Mișcarea Pentru Popor, cea mai proaspătă mișcare civică antiguvernamentală, „nu are lider”, este „apolitică” și „nu este finanțată” de nimeni, dar organizează o campanie națională de colectare a semnăturilor, proteste antiguvernamentale cu participanți din mai multe raioane ale țării și beneficiază de reclame sponsorizate pe internet.
Cine conduce Mișcarea Pentru Popor și cine o finanțează?
Mișcarea a fost lansată în luna februarie, într-o conferință de presă, la care au participat Partidul Șor, Partidul Acasă Construim Europa (PACE), Partidul Renașterii, Uniunea Centristă și mai mulți activiști civici.
„Liderul acestei mișcări este poporul țării noastre. Noi nu avem conducere. Este o mișcare națională, apolitică și ea are un singur scop – solicitarea noastră socială, ca să fie achitate facturile cetățenilor”, a răspuns la întrebarea Europei Libere vicepreședinta Partidului Șor, Marina Tauber, la protestele organizate duminică, 19 februarie, de Mișcarea Pentru Popor, în care formațiunea oligarhului fugar Ilan Șor a avut un rol central.
Liderul Uniunii Centriste, Mihai Petrache, a declarat Europei Libere că nu știe exact când și cine l-a invitat să se alăture Mișcării Pentru Popor.
„Dacă vreți să mă credeți, nici nu mai știu. În orice caz, am vorbit și cu Marina Tauber, și cu Partidul Renașterii... și mai era PACE. Erau toți trei. Nu mai știu cine primul. Cred că PACE”, a spus Petrache.
Întrebat despre sursele din care este finanțată mișcarea, Mihai Petrache a spus, la fel, că nu cunoaște cine plătește, dar a menționat că „structurile de bază sunt PACE, Șor, Partidul Renașterii și reprezentanți ai societății civile”.
„Nu am idee”, a repetat politicianul și a recunoscut, totodată, că nu are nicio responsabilitate organizatorică în cadrul mișcării. „Responsabilitatea mea s-a redus la aceea de a exprima poziția față de banii acumulați de guvern și modul în care sunt utilizați”, a explicat Petrache pentru Europa Liberă.
Mișcarea Pentru Popor anunță pe paginile sale de internet că desfășoară o campanie de colectare a semnăturilor în raioanele țării și că organizează proteste. Marina Tauber susține că, pentru toate aceste acțiuni, nu este nevoie de bani: „Mișcarea nu este finanțată pentru că noi practic nu avem cheltuieli. Poate, niște liste pentru semnături, acestea nu sunt costisitoare și câteva anunțuri care au fost imprimate...”.
Mișcările civice și cheltuielile din surse obscure
„Urmărind mesajele, activitățile și materialele publicitare elaborate în contextul ultimelor acțiuni de protest organizate în capitală, ne dăm bine seama că, din punct de vedere al finanțării acestor acțiuni, este mult mai dificil să urmărim care actori politici își vor asuma/trebuie să-și asume cheltuielile pentru aceste activități”, a comentat pentru Europa Liberă Nicolae Panfil, director de program al asociației Promo-LEX. Organizația neguvernamentală monitorizează finanțarea partidelor politice din R. Moldova și activitatea Comisiei Electorale Centrale (CEC).
Potrivit lui Panfil, spre deosebire de partidele politice, mișcările civice nu sunt obligate prin lege să declare banii cheltuiți pentru o acțiune, fie ea și cu tentă politică.
„În condițiile în care legislația R. Moldova nu conține prevederi care să permită finanțarea activității politice de către terțe părți, iar astfel de mișcări nu sunt indicate în lista subiecților publicității politice, urmează doar să urmărim în ce măsură actorii politici implicați în mișcarea respectivă își vor asuma și raporta la CEC cheltuielile financiare pentru organizarea activității acesteia, inclusiv a protestelor din ultima perioadă”, a mai spus expertul de la Promo-LEX.
Publicitate online de pe conturi anonime
Rețeaua de socializare Facebook, de exemplu, rulează postări sponsorizate despre acțiunile Mișcării Pentru Popor. Paginile folosite pentru a promova aceste reclame sunt însă anonime și, la prima vedere, nu au nici o legătură cu partidele din componența mișcării.
„De regulă, când faci o reclamă, trebuie să bifezi din start dacă este politică. Unii ar putea să nu facă asta, pentru ca sa nu-i putem urmări...”, explică Andrei Fornea, expert social media și președintele Mediapoint, organizație care a monitorizat mai multe campanii electorale pe rețelele de socializare.
Cu alte cuvinte, partidele politice pot folosi paginile anonime de pe care să promoveze reclame pentru a-și ascunde cheltuielile reale pentru publicitate. Acest truc, sugerează Andrei Fornea, este folosit și de formațiunile politice din R. Moldova.
Multe dintre paginile false sunt administrate din străinătate, mai observă Fornea, dar „reclame politice poți face doar în țara în care ai emis cardul și a cărei cetățenie o deții”. De aceea, sugerează expertul, aceste pagini anonime evită să marcheze publicitatea ca reclamă politică.
Chiar dacă utilizatorii ar raporta către Facebook paginile anonime care promovează reclamă politică mascată, platforma ar putea să refuze să le închidă, pe motiv că Mișcarea Pentru Popor, oficial, nu este un partid sau o organizație politică, iar sponsorizarea acesteia nu poate fi recunoscută ca reclamă politică. În același timp, legătura acestor pagini cu partidele politice din R. Moldova este mai greu de demonstrat și ar lua timp.
Mișcări civice de „unică folosință”
Partidul Șor, alături de PACE și Partidul Renașterii au făcut parte și din Comitetul Salvării Naționale, înființat în toamna anului trecut.
Deputatul comunist Constantin Starîș, care figura în lista reprezentanților acestui comitet, a declarat Europei Libere că, de fapt, nu a făcut parte din acel comitet.
„Am înțeles că nu mai există. Prea multe comitete au fost deja create... N-am fost întrebat data trecută. Pur și simplu, m-au înscris acolo... N-a fost discutată în partid această chestiune”, a comentat Starîș, care a participat anul trecut la proteste, alături de liderii Partidului Șor.
„Am fost. A existat o decizie a partidului că cine vrea poate să participe. N-am văzut nimic rău în asta, suntem în opoziție. Dar anul acesta încă nu am luat o decizie, de aceea n-am participat la proteste”, a încheiat Starîș.
Până la Comitetul Salvării Naționale, Partidul Șor lansase mișcarea civică O viață nouă, care, la fel, își asuma, în vara anului trecut, organizarea protestelor antiguvernamentale. Amândouă au dispărut, însă, de pe agenda publică, fiind înlocuite acum cu o structură similară - Mișcarea Pentru Popor.
Context
- Liderul Partidului Șor, oligarhul Ilan Șor, a fugit din R. Moldova, fiind investigat în dosarele furtului miliardului.
- Partidul Șor riscă să fie scos în afara legii, în contextul în care formațiunea este investigată într-un dosar penal privind finanțarea ilegală.
- Deputata Marina Tauber, vicepreședinta Partidului Șor, este anchetată penal pe două capete de acuzare: falsificarea raportului financiar al formațiunii depus la CEC și acceptarea cu bună știință a finanțării partidului din partea unui grup criminal organizat.
- Guvernarea PAS a acuzat opoziția, inclusiv Partidul Șor, că ar putea să organizeze acțiuni de protest violente, într-un presupus complot al Rusiei pentru răsturnarea puterii legitime de la Chișinău, acuzații respinse de cei vizați.