Linkuri accesibilitate

Cu raioane sau fără raioane în Moldova? Cum se poziționează marile puteri înaintea primei aniversări a invadării Ucrainei


În acest episod, aflați ce urmărește guvernarea de la Chișinău prin reforma administrativ-teritorială care ar putea pune capăt sistemului de raioane așa cum îl cunoaștem în prezent și cum a fost evaluată în Europa și SUA surprinzătoarea vizită la Kiev din 20 februarie a președintelui SUA, Joe Biden.

Reforma administrativ-teritorială este prezentată de guvernarea PAS ca una din prioritățile sale, pentru că ar fi pur și simplu necesară grație schimbărilor social-economice, dar și pentru că se încadrează în efortul de aliniere la standardele UE, la care R. Moldova vrea să adere. Într-o nouă formulă, spune puterea, cetățeanul va avea acces mai ușor la servicii administrative mai de calitate. Ce e de câștigat și ce e de pierdut? Discutăm cu Virginia Nica.

Alte teme ale episodului difuzat pe 21 februarie:

Procesul de triere a magistraților din Moldova intră într-o nouă etapă, cea de vetting, care mărește, printre altele, numărul verificaților. Apar totodată temeri de „depopularea” sistemului.

În discursul său anual despre starea națiunii, președintele rus Vladimir Putin a spus că țara lui a atacat Ucraina în urmă cu aproape un an pentru că a fost „provocată”. Putin și-a reiterat acuzațiile mai vechi cum că Occidentul vrea să distrugă Rusia.

Vizita surprinzătoare a președintelui SUA Joe Biden la Kiev la 21 februarie a fost urmărită cu atenție nu doar în Europa, ci și la el acasă – cum este evaluată din perspectiva politicii interne, americane?

XS
SM
MD
LG