Linkuri accesibilitate

Tribunalul ONU cere Azerbaidjanului să deblocheze coridorul Lacin


Coridorul Lacin este blocat de la jumătatea lunii decembrie de către protestatari azeri care pretind că sunt activiști de mediu și care se pare că acționează cu sprijinul oficial al Azerbaidjanului. (fotografie de arhivă)
Coridorul Lacin este blocat de la jumătatea lunii decembrie de către protestatari azeri care pretind că sunt activiști de mediu și care se pare că acționează cu sprijinul oficial al Azerbaidjanului. (fotografie de arhivă)

Instanța supremă a ONU a ordonat Azerbaidjanului să permită trecerea liberă prin coridorul Lacin, care leagă Armenia de Nagorno-Karabah

Regiunea este o parte a Azerbaidjanului recuperată de la etnicii armeni în 2020, în șase săptămâni de intensificare a unui conflict vechi de decenii între inamicii post-sovietici.

Curtea Internațională de Justiție (CIJ) s-a pronunțat luna trecută în favoarea apelului formulat de Erevan la instanță pentru deblocarea singurei rute terestre a armenilor către acest teritoriu, blocată de la jumătatea lunii decembrie de către protestatari azeri care pretind că sunt activiști de mediu și care par să acționeze cu sprijinul oficial al Azerbaidjanului.

Oficialii de la Baku neagă că s-ar afla în spatele blocadei.

În hotărârea CIJ, instanța a citat „criza de alimente, medicamente și alte bunuri medicale vitale”, care i-au privat efectiv etnicii armeni din zonă de îngrijiri medicale esențiale și i-a condamnat la restricții alimentare.

Baku trebuie „să ia toate măsurile de care dispune pentru a asigura circulația neîngrădită a persoanelor, a vehiculelor și a mărfurilor de-a lungul coridorului Lacin în ambele direcții”, a declarat instanța.

Erevanul a descris blocada ca fiind un efort de „purificare etnică”.

Liderii azer și armean au declarat, după o întâlnire la Conferința de Securitate de la München din 18 februarie, că s-au înregistrat unele progrese în direcția păcii între cele două națiuni din Caucaz în timpul discuțiilor trilaterale cu secretarul de Stat american Antony Blinken, dar au precizat că mai sunt multe de făcut.

Întâlnirea față în față de la München a fost prima întâlnire dintre președintele azer Ilham Aliev și prim-ministrul armean Nikol Pașinian din octombrie.

În cadrul întâlnirii, Pașinian a vorbit despre „blocada ilegală a Azerbaidjanului asupra coridorului Lacin și criza umanitară, de mediu și energetică rezultată în Nagorno-Karabah”.

Armenii pleacă din Nagorno-Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:31 0:00

În timpul unui război de șase săptămâni în 2020, după ciocniri ocazionale în cadrul unei ocupații vechi de zeci de ani și a unui „conflict înghețat”, Azerbaidjanul a recâștigat controlul asupra unei mari părți din Nagorno-Karabah și a teritoriilor adiacente deținute de forțele armene. Peste 6500 de persoane au murit în lupte, la care s-a pus capăt printr-un acord de pace mediat de Rusia.

Blocarea coridorului Lacin a dus la confruntări uneori tensionate între azerii care protestează și trupele rusești care sunt staționate acolo ca parte a acordului din 2020 mediat de Rusia.

Rusia și Uniunea Europeană alături de aliații ei se străduiesc să medieze negocierile dintre Azerbaidjan și Armenia.

XS
SM
MD
LG