Linkuri accesibilitate

Dincolo de știri | Apărarea neutralității care „nu ne poate apăra”?


Jurnalista Europei Libere Cristina Pupușoi, alături de analiștii Nicolae Negru (stânga) și Igor Boțan.
Jurnalista Europei Libere Cristina Pupușoi, alături de analiștii Nicolae Negru (stânga) și Igor Boțan.

Proteste la Chișinău: revendicări ale partidului ȘOR trimise cu porumbelul. Moldova la Conferința de Securitate de la München: „neutralitatea nu ne poate apăra”, dar trebuie oare apărată? Moldovenii și lidera lor într-un discurs istoric la Varșovia. Marele război pentru apărarea ... lui Putin și locul rezervat Republicii Moldova pe harta acestuia. Suveranitatea Moldovei nu mai este decretată la Moscova? Un an în preajma războiului, cu bune și rele.

Apărarea neutralității care „nu ne poate apăra”?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:35:38 0:00

Temele noului episod, difuzat pe 24 februarie:

  • Câteva mii de oameni, mobilizați de Partidul ȘOR și alte formațiuni marginale întrunite de acesta în așa-numita Mișcare pentru Popor, au participat duminică la un marș și un miting de protest în centrul Capitalei Chișinău. Manifestanții s-au înfățișat ca doar protestatari de bună credință, fără intenții subversive inspirate de Moscova, și au cerut utilități gratis.
  • Președinta Maia Sandu - prezență notabilă la Conferința de Securitate de la Munchen, o platformă globală de discuții pe subiecte de securitate internațională, care întrunește șefi de stat și de guvern, lideri de opinie și antreprenori. La conferință, șefa statului moldovean a spus că „neutralitatea nu ne poate apăra”, dar că nu se pune problema să fie abandonată.
  • Într-un discurs apreciat drept istoric, la Varșovia, Joe Biden s-a adresat și Maiei Sandu, președinta Republicii Moldova, cerând audienței aplauze pentru ea. „Ne dorim – a spus liderul american - ca și oamenii din Moldova să trăiască în libertate”. Cuvinte interpretate și ca un avertisment celor care ar urzi planuri de a-i lipsi pe moldoveni de această posibilitate.
  • În discursul său, ținut în fața parlamentului rus, Vladimir Putin a acuzat Occidentului de toate relele, învinuindu-l și de războiul din Ucraina. Un discurs prin care nu a lăsat nicio îndoială că nu va renunța nici la acest război și nici la altele.
  • Putin a abrogat un decret de-al său de acum 10 ani care conținea, între altele, și prevederea potrivit căreia Rusia „va continua să se implice activ în căutarea modalităților de soluționare a problemei transnistrene bazate pe respectarea suveranității, integrității teritoriale și a statutului neutru al R. Moldova, cu stabilirea unui statut special pentru Transnistria”. Dar cum se va implica de acum înainte?
  • La un an de la invadarea Ucrainei de către Rusia, de ce Republica Moldova nu mai este aceeași ca înainte?

Un episod nou al podcastului „Dincolo de Știri” este înregistrat în fiecare joi, la prânz, și este difuzat în fiecare vineri. Podcastul este publicat pe site-ul Europei Libere, pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube.

Într-un moment în care torentul neîntrerupt de știri mai mult ne împiedică decât ne ajută să ne informăm, noul podcast are scopul să ne ghideze către lucrurile importante ale actualității.

Pentru a nu rata niciun episod, abonați-vă! Așa ne ajutați să mergem mai departe.

  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG