Linkuri accesibilitate

SUA monitorizează cu atenție relațiile Chinei cu Rusia și cu aliații acesteia


Președintele Rusiei, Vladimir Putin (stânga) și președintele Chinei, Xi Jinping
Președintele Rusiei, Vladimir Putin (stânga) și președintele Chinei, Xi Jinping

După ce administrația Biden a avertizat public că China ar intenționa să livreze armament Rusiei, consilierul principal pentru securitate națională, Jake Sullivan a spus că până acum nu există indicii care să arate că această posibilitate s-ar fi materializat.

„Urmărim cu mare atenție” – a arătat Sullivan, care a adăugat că Statele Unite dispun de informații din care rezultă că chinezii nu au exclus posibilitatea.

SUA monitorizează cu atenție relația Chinei cu Rusia și cu aliații acesteia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:24 0:00
Link direct

„Transmitem un mesaj clar și la fel fac și aliații noștri europeni că ar fi o mare greșeală pentru că acele arme ar fi folosite pentru bombardarea unor orașe și omorârea de civili și China nu trebuie să-și dorească să fie părtașă la așa ceva” – a declarat consilierul prezidențial american. El a mai arătat că e greu de spus dacă chinezii se răzgândesc, dar că până acum nu au livrat armament rușilor.

Președintele Biden declarase săptămâna trecută că Statele Unite sunt pregătite să răspundă dacă Beijingul livrează armament Moscovei. Oficialități chineze iau apărarea raporturilor cu Rusia bazate pe „non-alianță, nonconfruntare și netarghetarea unor terțe țări”.

Observatori politici urmăresc cu îngrijorare și apropierea dintre Rusia și Belarus, țară al cărei președinte Aleksandr Lukașenko, un aliat al lui Putin, vizitează Beijingul săptămâna aceasta. După ce vineri China a formulat principii pentru oprirea ostilităților în Ucraina, lideri occidentali s-au arătat dezamăgiți de absența unor idei specifice și concrete sau oricărui indiciu că liderul chinez Xi Jinping s-ar îndepărta de Vladimir Putin.

Ministrul de externe de la Minsk, Sergei Aleinik a spus că China dorește întărirea relațiilor cu Belarus precum și găsirea unor arii de convergență cu privirea la războiul din Ucraina. Experți explică că în contextul sancțiunilor occidentale împotriva Belarus, raporturile cu China devin și mai importante pentru Lukașenko. Pentru chinezi, prezența dictatorului de la Minsk are valoare pentru că, în calitate de aliat al lui Putin, este probabil ca Aleksandr Lukașenko să aibă informații suplimentare despre conflict.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a spus că și el și-ar dori să se întâlnească cu Xi, pentru a discuta propunerile Beijingul vizând încheierea ostilităților. Până acum nu există un răspuns oficial chinez la această ofertă.

XS
SM
MD
LG