Reforma din justiție – evaluarea extraordinară a magistraților și procurorilor – este implementată fără larg consens, iar aceste fapt ar putea duce la „demolarea” ei când va veni o altă guvernare, a declarat ex-viceministrul Justiției, Nicolae Eșanu, în podcastul Europei Libere „În esență...”
În contextul experienței altor țări [cum ar fi Albania și Ucraina], care fac reforme similare, Nicolae Eșanu spune că în Moldova nu a fost asigurată coeziunea.
„Unde nu există consens, reforma nu are cum să reușească. Dar chiar și dacă ea va reuși, va exista o contrareformă, deoarece următoarea guvernare va veni și va demola ce a făcut actuala [...] Acesta este pericolul pe care, cu regret, nu-l conștientizează cei care decid astăzi ce trebuie să facă în justiție, a spus Nicolae Eșanu, fost reprezentant al R. Moldova la Comisia de la Veneția.
El a mai menționat că reformele trebuie făcute astfel încât ele să poată „supraviețui sub viitoarea guvernare.”
În podcast, Nicolae Eșanu spune că guvernarea de la Chișinău nu a reușit să stabilească un consens pe reforma din justiție, deși au existat încercări.
„[...] Am asigurat o punte de legătură între fostul ministru al Justiției [Sergiu Litvinenco] și PSRM, care îl delegase pe Maxim Lebedinschi pentru comunicare în sensul asigurării consensului. Asta, însă, nu s-a întâmplat. Dl Litvinenco spunea [ulterior] că nu vor socialiștii să discute, iar dl Lebedinschi îmi arata în telefonul său de câte ori dl ministru nu i-a răspuns”, a spus ex-viceministrul Justiției
Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în fiecare zi de luni; „Dincolo de Știri”, în fiecare zi de vineri, și „Laboratorul Social” – în fiecare a doua marți, adică o dată la două săptămâni, și podcastul cu informații și analize la zi – „Pe agendă”.