Linkuri accesibilitate

„Dincolo de știri” | Socialiștii au pornit flașneta „limbii moldovenești” și alegeri cu semne de întrebare în Găgăuzia


Jurnalista Europei Libere Cristina Popușoi și analiștii Nicolae Negru și Igor Boțan
Jurnalista Europei Libere Cristina Popușoi și analiștii Nicolae Negru și Igor Boțan

Opoziția socialistă face valuri la Chișinău pe fundalul modificărilor legislative pe tema limbii române, iar UE intenționează să trimită în Moldova o misiune civilă. Informații „plauzibile” despre o călătorie în Turcia care îngrijorează Chișinăul și alegeri cu „elemente conflictuale” în Găgăuzia. 

Temele episodului din 10 martie, discutate de jurnalista Cristina Popușoi cu analiștii Nicolae Negru și Igor Boțan:

  • Socialiștii și comuniștii pun din nou în funcțiune flașneta cu „limba moldovenească”, protestând față de o inițiativă legislativă a majorității parlamentare prin care sintagma „limba moldovenească” va fi înlocuită în actele oficiale cu „limba română.”
  • Statele Uniunii Europene examinează trimiterea unei misiuni civile în Republica Moldova, pentru a o ajuta să-și gestioneze crizele. „Asta înseamnă că și Uniunea Europeană ia în calcul pericolele care vin dinspre Rusia pentru securitatea și apărarea R. Moldova”.
  • Riscuri de securitate... identificate la intrarea în Republica Moldova. 80 de tineri ar fi fost trimiși în Turcia pentru a fi instruiți cum să destabilizeze situația din țară. Anunțul a căpătat mai multă greutate, după ce spicherul Igor Grosu a spus că el consideră informațiile „plauzibile”.
  • Reformele ajung și la Curtea Supremă de Justiție.
  • În autonomia găgăuză a început perioada electorală în vederea alegerii unui nou bașcan, pe fundalul unui element conflictual legat de pragul participării la vot. „Procesul electoral a început, este perioada electorală, are loc înregistrarea candidaților, dar nu știm cu ce se va termina până la urmă întreaga această campanie electorală, ce va fi cu validarea rezultatelor alegerilor dacă de exemplu participarea va fi sub 65 de mii de alegători”.

Un episod nou al podcastului „Dincolo de Știri” este înregistrat în fiecare joi, la prânz, și este difuzat în fiecare vineri.

Pe site-ul nostru, moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts, pe Google Podcasts și pe YouTube.

Ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în fiecare zi de luni; „Laboratorul Social” – în fiecare a doua marți, adică o dată la două săptămâni și „În esență ...” - în fiecare zi de joi.

Pentru a nu rata niciun episod și niciun podcast al Europei Libere, abonați-vă. Așa ne ajutați să mergem mai departe.

  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG