Linkuri accesibilitate

„Navalnîi”, portretul unui critic al Kremlinului, câștigă Oscarul pentru cel mai bun documentar


Iulia Navalnîi (în centru), soția opozantului rus Aleksei Navalnîi, alături de fiica sa Daria și de regizorul Daniel Roher (în dreapta), după decernarea premiului pentru cel mai bun film documentar, la ceremonia premiilor Oscar 2023
Iulia Navalnîi (în centru), soția opozantului rus Aleksei Navalnîi, alături de fiica sa Daria și de regizorul Daniel Roher (în dreapta), după decernarea premiului pentru cel mai bun film documentar, la ceremonia premiilor Oscar 2023

Documentarul „Navalnîi”, despre otrăvirea care aproape l-a ucis pe Aleksei Navalnîi, cel mai proeminent lider al opoziției din Rusia, și despre încarcerarea acestuia după revenirea sa la Moscova, în 2021, după un tratament în Germania, a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun documentar, pe 12 martie, transmite Reuters.

La ceremonia înmânării premiului Oscar, alături de regizorul canadian Daniel Roher, s-a aflat și soția lui Navalnîi, Iulia Navalnaia. Soția opozantului încarcerat de mai bine de doi ani în Rusia a spus că Aleksei Navalnîi se află în închisoare „doar pentru că a spus adevărul” și „doar pentru că a apărat democrația”, că visează la ziua în care acesta va deveni liber, și țara sa, Rusia, va deveni liberă.

Documentarul CNN Films/HBO Max începe în Germania, unde Navalnîi se recupera după ce fusese otrăvit, în Siberia, cu un agent neurotoxic din epoca sovietică. Guverne occidentale au spus că a avut loc o tentativă de asasinare și că statul rus ar fi încercat să-l reducă la tăcere pe criticul acerb al președintelui Vladimir Putin. Kremlinul a negat implicarea sa, spunând că dacă serviciile secrete rusești și-ar fi propus să-l lichideze pe Navalnîi, nu ar fi dat greș, și că, de fapt, Navalnîi ar fi fost otrăvit de dușmanii Rusiei.

În documentar, Navalnîi colaborează cu grupul de investigații Bellingcat și reușește să-i demaște pe agenții FSB care l-ar fi otrăvit în 2020. Navalnîi îl sună pe unul din agenți, prezentându-se drept un oficial de rang înalt, iar agentul îi descrie cum ar fi avut loc tentativa de otrăvire.

Navalnîi decide să revină în Rusia în ianuarie 2021, împreună cu soția sa, Iulia. Este arestat la aeroport și condamnat ulterior la o pedeapsă combinată de 11 ani și jumătate de închisoare, în două cazuri separate de fraudă, despre care opozantul spune că au fost fabricate la comandă, pentru a-l reduce la tăcere. Organizația sa anticorupție a fost interzisă și declarată ca fiind „extremistă”.

Roher: „Aleksei, lumea nu a uitat mesajul tău”

„Aleksei, lumea nu a uitat mesajul tău vital pentru noi toți. Nu trebuie să ne fie teamă să ne opunem dictatorilor și autoritarismului oriunde își ridică capul”, a declarat regizorul , acceptând premiul pe scenă, avându-i în spate pe soția, fiica și fiul lui Navalnîi.

Fiica opozantului rus, Daria Navalnaia, a declarat la sosire că este „foarte fericită că filmul primește atenția pe care o merită”.

„Nu încetați să luptați pentru democrație și libertate în întreaga lume și îl vom scoate pe tatăl meu din închisoare și vom continua să luptăm”, a declarat Daria într-un interviu.

Navalnîi, în vârstă de 46 de ani, este cea mai cunoscută din puținele voci ale opozanților rămași în Rusia. El își ispășește pedeapsa într-o colonie penală de maximă securitate din nordul Rusiei. Susținătorii săi afirmă că starea lui de sănătate s-a deteriorat după ce a fost, de mai multe ori, ținut în izolare.

Apelând fără succes, în luna mai, împotriva uneia din sentințele sale, Navalnîi l-a catalogat pe Putin drept un nebun care a început un „război stupid” împotriva Ucrainei, care măcelărește oameni nevinovați atât din Ucraina, cât și din Rusia.

Navalnîi: „Nu aveți voie să renunțați”

La finalul filmului, Navalnîi este întrebat care ar fi mesajul său pentru poporul rus dacă ar fi ucis.

„Nu aveți voie să renunțați”, a răspuns Aleksei Navalnîi.

Anterior, filmul „Navalnîi” a fost distins cu un premiu BAFTA, cel mai important premiu cinematografic britanic, și cu Premiul Sindicatului Producătorilor din America. De asemenea, a câștigat premiul publicului pentru cel mai bun film la Festivalul de film independent Sundance din Statele Unite.

Premiera documentarului în SUA a avut loc sfârșitul lunii ianuarie 2022. La vremea respectivă, într-un interviu pentru RFE/RL, regizorul canadian Daniel Roher și-a exprimat speranța că filmul va fi văzut cândva de un public rus mai larg și de Alexei Navalnîi însuși.

XS
SM
MD
LG