Linkuri accesibilitate

UE a publicat o declarație pentru a marca un an de la condamnarea lui Aleksei Navalnîi


Alexei Navalnîi
Alexei Navalnîi

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, a condamnat autoritățile ruse, într-o declarație specială cu ocazia celei de-a doua aniversări a condamnării la închisoare a lui Aleksei Navalnîi, pentru abuzurile și torturile la care a fost supus opozantul în detenție.

Potrivit lui Borrell, Rusia este „responsabilă pentru siguranța și sănătatea” lui Navalnîi, care „continuă să se împotrivească curajos suprimării libertății de exprimare și a presei independente din celula sa de închisoare”.

De asemenea, reprezentantul UE a remarcat că „războiul nejustificat, neprovocat și ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei, care se află acum în a douăsprezecea lună, nu a făcut decât să intensifice represiunea internă și persecuția sistematică a celor mai vocali critici ai Kremlinului și ai societății civile în general”.

În Rusia a intrat în vigoare în decembrie 2022 o lege care extinde definiția așa-numiților „agenți străini” a intrat în vigoare, despre care grupurile de apărare a drepturilor spun că va facilita și mai mult statului să-și vizeze criticii interni, într-un moment în care Kremlinul reprimă disidența în legătură cu războiul său din Ucraina.
Este o continuare și o amplificare a efectelor unei legi anterioare. În iunie 2022, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit că legea „agenţilor străini", intrată în vigoare în Rusia încă din 2012, încalcă Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.
Curtea a condamnat Rusia să plătească aproape 300 de mii de euro daune materiale, 730 de mii de euro daune morale şi peste 110 mii de euro cheltuieli de judecată. Noua lege, semnată de președintele Vladimir Putin în iulie, a intrat în vigoare de la 1 decembrie și le permite oficialilor să includă în registrul „agenților străini” pe oricine se află „sub influență străină”. Organizațiile lui Navalnîi au fost și ele amendate și suspendate pe baza acestei legi.

Iată cum s-au succedat evenimentele de la condamnarea lui Navalnîi

  • Navalnîi a fost condamnat pe 2 februarie 2021, în așa-numitul caz „Yves Rocher”, la închisoarea cu executare, la apelul Procuraturii. El fusese condamnat anterior la o pedeapsă cu suspendare. Ulterior, liderul opoziției a fost transferat în colonia penitenciară nr. 6 din Vladimir, unde se află și în prezent.
  • Aflat deja în colonia penală, Navalnîi a fost condamnat suplimentar pentru fraudă și sfidare a instanței. Lui Navalnîi nu i s-a permis să iasă din colonia penitenciară, unde a fost reținut în baza unor acuzații false sau a unor infracțiuni minore, cum ar fi faptul că nu s-a spălat la timp sau că nu și-a încheiat cămașa corespunzător.
  • În șase luni, opozantul a petrecut mai mult de 100 de zile la izolator, ceea ce a dus la o deteriorare accentuată a stării sale de sănătate. Atât avocatul și apropiații lui Navalnîi dar și medici și personalități din Rusia sau de peste hotare au solicitat schimbarea regimului de detenție și tratarea lui Navalnîi.
  • În prezent, sunt în curs de investigare mai multe alte dosare penale împotriva lui Navalnîi. În principal, este acuzat de terorism și extremism. Acuzațiile ar putea avea ca rezultat condamnarea politicianului la aproximativ 30 de ani de închisoare.

Un opozant incomod

Navalnîi, care a fost un permanent obstacol în calea președintelui Vladimir Putin prin demascarea corupției și organizarea de proteste pro-democrație, a declarat pe 1 februarie pe rețelele de socializare că a fost plasat într-o celulă de izolare timp de șase luni. Acest lucru se adaugă celor peste 100 de zile petrecute la izolare în ultimele șase luni.

„Principalul chin al încarcerării este, bineînțeles, imposibilitatea de a vedea fețele familiei tale, de a vorbi cu cei dragi. Nu am primit nicio vizită timp de 8 luni, iar ieri mi s-a spus că voi fi transferat într-o unitate de tip celulă pentru termenul maxim posibil de 6 luni”, a scris el.

„Chiar și maniacii și criminalii în serie care execută pedepse pe viață au dreptul la vizite, dar eu nu am acest drept”, a adăugat el.

„Când ți se întâmplă așa ceva, înțelegi și mai acut cât de important este să lupți împotriva acestui guvern fără scrupule, cât de important este să faci măcar ceva pentru a elibera Rusia de sub jugul acestor ticăloși și a risipi halucinogenele cu care au amețit mințile a milioane de oameni”, a adăugat el.

De la 1 ianuarie, zeci de legislatori, avocați și medici din Rusia i-au cerut lui Putin, Procuraturii Generale și Consiliului prezidențial pentru Drepturile Omului să intervină în favoarea lui Navalnîi, în contextul în care, potrivit unor rapoarte, starea de sănătate a acestuia s-a înrăutățit dramatic.

„Rapoartele privind relele tratamente repetate, tortura fizică și psihologică aplicate de autoritățile penitenciare rusești împotriva lui A. Navalnîi sunt profund îngrijorătoare. Autoritățile ruse sunt responsabile pentru siguranța și sănătatea sa, iar noi le cerem socoteală", a declarat Borrell în declarația sa.

El a adăugat că UE „este solidară” cu Navalnîi și cu alte persoane, inclusiv cu cetățenii ruși obișnuiți, „care îndrăznesc să spună adevărul în ciuda riscului mare pentru ei înșiși”.

XS
SM
MD
LG