Linkuri accesibilitate

Ministrul de externe al Ungariei a purtat discuții pe teme energetice cu vicepremierul Rusiei


Ministrul ungar de externe, Peter Szijjártó (dr), îl salută pe omologul său rus, Serghei Lavrov, în timpul unei vizite la Moscova, Rusia, 21 iulie 2022.
Ministrul ungar de externe, Peter Szijjártó (dr), îl salută pe omologul său rus, Serghei Lavrov, în timpul unei vizite la Moscova, Rusia, 21 iulie 2022.

Ministrul de externe al Ungariei a purtat discuții telefonice cu vicepremierul rus Alexander Novak despre livrările de gaze și petrol, precum și despre cooperarea în domeniul nuclear, a declarat marți seara târziu ministrul ungar.

Péter Szijjártó afirmă că Novak l-a asigurat că, în ciuda sancțiunilor internaționale, partea rusă va putea face lucrări de întreținere la conducta Turkstream.

„Astfel, aprovizionarea cu gaz a Ungariei va continua fără întreruperi”, a adăugat Szijjártó.

În cadrul unui acord pe 15 ani semnat în 2021, înainte de începerea războiului din Ucraina vecină, Ungaria primește 4,5 miliarde de metri cubi (mld. mc) de gaze pe an de la Rusia, în principal prin Bulgaria și Serbia, pe conducta Turkstream.

Gazoductul Turkstream va fi oprit pentru întreținere între 5 și 12 iunie, potrivit datelor de pe site-ul operatorului bulgar de transport de gaze Bulgartransgaz.

Szijjártó a reafirmat în declarația sa că Ungaria va bloca orice sancțiuni ale Uniunii Europene care ar afecta energia nucleară.

Ungaria, care își cumpără cea mai mare parte a energiei din Rusia, intenționează să își extindă centrala nucleară de la Paks, compania rusă Rosatom urmând să construiască două reactoare VVER cu o capacitate de 1,2 gigawați fiecare, pe lângă cele patru reactoare care funcționează în prezent.

De asemenea, Szijjártó a mai spus că l-a informat pe Novak că Ungaria poartă discuții pentru a crește rolul companiei franceze Framatome în extinderea centralei de la Paks, deoarece guvernul german blochează livrarea echipamentelor de control pentru noile reactoare de la Paks.

Compania germană Siemens Energy are un contract pentru livrarea echipamentului de control împreună cu Framatome.

XS
SM
MD
LG