Înlăturarea acestor inconveniente necesită eforturi de ambele părți, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Zoltán Kovács.
Suedia și țara-vecină Finlanda au cerut anul trecut să se alăture alianței militare NATO, după invazia Rusiei în Ucraina. Însă procesul a fost blocat de Ungaria și Turcia.
După luni de zile de tergiversări din partea partidului de guvernământ Fidesz al lui Orbán, parlamentul Ungariei a aprobat luni un proiect de lege pentru a permite Finlandei să adere la NATO. Însă cererea Suediei este încă blocată.
„În cazul Suediei, există multe nemulțumiri care trebuie rezolvate înainte ca admiterea țării să fie ratificată", a scris Zoltán Kovács pe blogul său.
Politicienii suedezi „au fost în mod repetat dornici să lovească Ungaria prin mijloace diplomatice, folosindu-și influența politică pentru a afecta interesele ungare", a spus el, referindu-se la criticile suedeze privind erodarea statului de drept de către guvernul Orban în ultimii 13 ani. Orbán neagă aceste acuzații. Purtătorul lui de cuvânt spune că autoritățile de la Stockholm au avut, ani de zile, o „atitudine ostilă” față de Budapesta.
„Faptul că la toate acestea se adaugă și nemulțumirile Ankarei nu lasă prea mult spațiu de manevră, cel puțin nu până când suedezii vor începe să-și revizuiască atitudinea și să ajute la vindecarea acestor răni vechi”, mai scrie Kovács .
Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a declarat săptămâna trecută că parlamentul turc va începe, de asemenea, procedurile pentru ratificare aderării Finlandei. Dar a amânat aprobarea candidaturii Suediei, acuzând Stockholmul că adăpostește militanți kurzi.
Încercarea de interferență a Rusiei în aderarea Suediei la NATO?
Pe de altă parte, ministerul suedez de externe a declarat miercuri că îl va convoca pe ambasadorul Rusiei la Stockholm pentru a se plânge de o „încercare de interferență" în procesul de candidatură suedeză la NATO.
Ambasadorul rus, într-o declarație pe site-ul ambasadei, afirma că aderarea la NATO a făcut din țările nordice „o țintă legitimă pentru măsurile de represalii rusești, inclusiv cele de natură militară”.
Un purtător de cuvânt al Ministerului suedez de Externe a declarat pentru Reuters că ambasadorul va fi convocat pentru a da explicații.
„Ministerul de Externe îl convoacă pe ambasadorul rus pentru a protesta față de această încercare evidentă de interferență", a declarat separat ministrul suedez de Externe, Tobias Billstrom, pentru agenția de presă TT.