Linkuri accesibilitate

Human Rights Watch cere Rusiei eliberarea imediată a disidentului Kara-Murza


Jurnalistul și opozantul proeminent al guvernului rus, Kara-Murza.
Jurnalistul și opozantul proeminent al guvernului rus, Kara-Murza.

Human Rights Watch a îndemnat autoritățile ruse să îl elibereze „imediat și necondiționat” pe Vladimir Kara-Murza, criticul Kremlinului, care riscă 25 de ani de închisoare pentru acuzații pe care le neagă.

Kara-Murza, în vârstă de 41 de ani, este acuzat de trădare și de răspândirea de informații false despre armata rusă din Ucraina.

Jurnalist și opozant proeminent al guvernului, Kara-Murza a supraviețuit de două ori unor otrăviri pe care le-a pus pe seama Kremlinului. El a fost arestat anul trecut și de atunci se află în închisoare. Tribunalul orașului Moscova urmează să dea un verdict în acest proces la 17 aprilie.

„Vladimir Kara-Murza a fost reținut, urmărit penal și riscă o pedeapsă monstruoasă cu închisoarea pentru că nu a făcut altceva decât să-și ridice vocea și să ridice vocile altora din Rusia care nu sunt de acord cu Kremlinul, cu războiul său din Ucraina și cu escaladarea represiunii în Rusia”, a declarat Hugh Williamson, director pentru Europa și Asia Centrală la Human Rights Watch. „Persecutarea lui Kara-Murza de către Kremlin, acțiune care face parte din eforturile autorităților de a demoraliza și de a înăbuși activismul civic, trebuie condamnată în cei mai fermi termeni posibili.”

Kara-Murza a fost arestat la 11 aprilie 2022, și acuzat de răspândire de „informații false” despre Forțele Armate Ruse. În august, autoritățile ruse au adăugat acuzația de implicare într-o organizație străină „indezirabilă”, iar în octombrie au adăugat acuzația de trădare pentru criticile sale publice la adresa autorităților ruse publicate de presa internațională.

La 3 martie, Washingtonul a sancționat șase persoane, inclusiv trei judecători, pentru rolul lor în detenția lui Kara-Murza.

În declarația sa finală în fața instanței, pe 10 aprilie, Kara-Murza a spus că limbajul folosit împotriva sa amintește de anii 1930, când cetățenii sovietici erau arestați pe baza unor acuzații inventate și supuși unor procese-spectacol.

Kara-Murza a declarat că a fost încarcerat pentru opiniile sale politice, „pentru că s-a pronunțat împotriva războiului din Ucraina, pentru mulții ani de luptă împotriva dictaturii (președintelui rus Vladimir) Putin”.

„Nu numai că nu mă căiesc de nimic din toate acestea, dar sunt mândru de acest lucru”, a spus el, adăugând că așteaptă cu nerăbdare ziua în care „cei care au aprins și declanșat acest război, și nu cei care au încercat să-l oprească, vor fi recunoscuți ca fiind criminali”.

Rusia a adoptat o lege care incriminează răspândirea de „informații false” despre armata sa, la scurt timp după ce a trimis trupe în Ucraina, la 24 februarie 2022.

XS
SM
MD
LG